Postabezárás: karcsúsít az amerikai USPS

Leépít az amerikai posta. A USPS 150 ezer postást küldene nyugdíjba, hálózatát karcsúsítja, hivatalai rövidebb ideig tartanak nyitva.

A recesszió által sújtott amerikai posta jelentős létszámleépítésre és több postahivatal bezárására kényszerül, hangzott el az NPR közszolgálati rádió hétfői jelentésében.
Az Egyesült Államok Postaszolgálata (USPS) 150 ezer alkalmazottjának ajánl fel idő előtti, kedvezményes nyugdíjba menetelt. A postaszolgálat vezetői állományát országszerte 15 százalékkal csökkentik - ez több mint 1400 főt érint -, és 400 létesítményt szüntetnek meg.

Az amerikai postának tavaly 2,8 milliárd dolláros vesztesége volt, és idén ennél is nagyobb veszteség várható annak ellenére, hogy megemelték a díjszabást. A pénzügyi év általában legnagyobb forgalmú első negyedében, október és december között 384 millió dolláros veszteség keletkezett.

A posta már tavaly programot hirdetett korai nyugdíjazásra, de a szakszervezetek nem támogatták az akciót, és kevesen éltek vele. A munkavállalók képviselői továbbra is ellenzik a kezdeményezést.

Az Egyesült Államokban 80 postai körzet működik, ezt hattal csökkentik a posta válsága miatt. Országosan csökkentik a hivatalok nyitvatartási idejét, Maryland államban a korábban szokásos este 7 helyett két hete már 5 órakor zárnak a hivatalok.

A posta tavaly már 50 millió órával csökkentette a munkaórák számát, leállította az új létesítmények építését, befagyasztotta a vezetők fizetését és több ingatlant értékesített.

Ugyancsak az NPR rádió számolt be korábban arról, hogy az amerikai posta legsúlyosabb válságát éli át 1775-ös alapítása óta. Ezért részben a recessziót, részben az elektronikus levelezés térhódítását teszik felelőssé: a vállalatok és magánszemélyek egyaránt kevesebb levelet küldenek, ehelyett egyre inkább e-mailezésre és az elektronikus kommunikáció egyéb formáira támaszkodnak. Tavaly 4,5 százalékkal esett vissza a postai küldemények mennyisége, idén ennél is nagyobb csökkenés várható.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.