Portugália 'elúszott' a mentőövig

Megszületett a megállapodás Portugália ügyvivő kormánya az IMF, az Európai Központi Bank, valamint a Európai Unió képviselői között az országnak nyújtandó pénzügyi csomagról.

José Socrates kedd este azt jelentette be, hogy a megbeszélések eredményeként országa 3 év alatt összesen 78 milliárd eurós támogatáshoz jut majd. Ennek egy részét a bankrendszer megsegítésére, támogatására költhetik. Ezzel együtt arra sem felejtett el rámutatni, hogy Portugália a vártnál korábban képest lesz produkálni az Európai Unió államháztartásra vonatkozó előírásait. Ez annyit tesz, hogy a GDP arányos deficitet 2013-ra lesznek képesek a célként megjelöl 3 százalékos szint alá szoíratani.

E mellett az ország lakosságát megnyugtatandó kiemelte a hitelcsomag fejében támasztott feltételek kedvezőbben, mint amit Görögország vagy Írország esetében kielkudtak a felek. Ennek egyik látványos eleme, hogy nem kell csökkenteni a minimálbéreket. A miniszterelnök éppen ezért úgy értékelte országának kedvező csomagot sikerült kiharcolnia, amely elősegíti Porugália fejlődését, s egyben védelmet is nyújt számára.

José Socrates
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.