Pöröghet a faktoring

Javuló képet mutat a faktorcégek piaca: az összesített faktorált forgalom 14 százalékkal nőtt 2014-ben, és a GF Faktor előrejelzése szerint a jövőben tovább gyarapodhat a piac. A bővülő ipari termelés, a növekvő belső fogyasztás, az EU-tól érkező támogatások, valamint a bankadó várt csökkentése egyaránt a növekedés irányába mutat - véli a GF Faktor.

Az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai cél, hogy a kis- és középvállalkozások a jövőben nagyobb arányban járuljanak hozzá a gazdasági fejlődéshez, és az egyik fő motorját adják a növekedésnek. A gazdaságfejlesztési programon belül idén 830 milliárd forint értékben írnak ki pályázatokat, ami komoly fejlődést eredményezhet a vállalkozásoknál" – emelte ki Baltay Zsombor, a faktoringkonstrukciókat nyújtó GF Faktor vezérigazgatója. A szektor a növekedéshez szükséges likviditásigényt faktoringszolgáltatásokon keresztül is biztosíthatják. 

A vállalkozások számára szintén optimizmusra ad okot, hogy a háztartások tényleges fogyasztása bővül, a kiskereskedelmi forgalom tavaly 5,2 százalékkal, idén januárban pedig 8 százalékkal nőtt; ráadásul az ipari termelés is növekedést mutat. Baltay Zsombor szerint a bankadó csökkentése finanszírozási oldalról mindenképpen fontos, mert fokozza a gazdaságba vetett bizalmat, ezen keresztül pedig hozzájárul a hitelbővüléshez, ami a vállalkozások számára stabil pénzügyi helyzetet eredményező faktoringkonstrukcióknak is kedvezhet. 

következő időszakban várható növekedésnek megvannak az alapjai a faktoringpiacon, amely tavaly növekedést ért el. A múlt év során, a teljes belföldi faktorált forgalom 17 százalékkal 812 milliárd forintra emelkedett. Az exporttal és importtal együtt az összesített faktorált forgalom 14 százalékkal 899 milliárd forintra nőtt, a nettó faktorált állomány pedig 12 százalékkal 121 milliárd forintra nőtt" – idézte a Magyar Faktoringszövetség tavalyi összesített eredményeit Baltay Zsombor.

Egy növekvő pályán levő gazdaságban a faktoringkontrukciók a gazdaság szereplőinek fontos alternatív finanszírozási formája, hiszen ezek segítségével a vállalkozások könnyebben és rugalmasabban tudnak lépést tartani a növekedéssel együtt járó likviditásigényükkel. A forráshoz jutó kkv-k számára a faktoringkonstrukciók hosszú távon tervezhető finanszírozási helyzetet teremthetnek. Egy 0,5-1 milliárd forintos árbevételű, gyártással, termeléssel foglalkozó cég az általa gyártott termékek ellenértékének jelentős részét azonnal megkapja a bruttó számlára vetített 1-2 százalékos díj fejében igényelhető faktoringkonstrukciókon keresztül, így azonnali likviditáshoz jut, és így növekvő profitot realizálhat - hangsúlyozta Baltay.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.