Pörög az e-felszámolás

Elkeltek az első tételek az elektronikus értékesítési rendszerben (eér), csaknem húsz eljárás már a szerződéskötésnél tart - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel. Januártól a felszámolás alá került vállalkozások vagyontárgyait a hagyományos formában lebonyolított egyedi árverések és pályáztatások helyett az eéren központosítottan, új, korszerű internetes felületen értékesítik. Ez az újdonság mellesleg lassan tíz éve működik az adóhatóság rendszerében.
Az elsők között értékesített eszközök között van gépjármű, építési telek és borozó is, de a rendszer működésének első három hónapja alatt mintegy száz eljárás jutott el legalább a kiértékelésig. Az elsők között értékesített, 2007-es évjáratú Ford Mondeo 1,6 millió forintot, egy négy évvel fiatalabb Focus 2,7 millió forintot ért meg új tulajdonosának. Egy több mint 1300 négyzetméteres, teljesen közművesített építési telek Pécs belterületén 3,2 millió forintért kelt el. A felújítás alatt álló dorogi alagsori borozó 2 millió forintért cserélt gazdát - sorolta a minisztérium.

A minisztérium szerint az eér létrejötte élénkíti az árversenyt, így a hitelezői igények és munkavállalói kintlévőségek korábbiaknál nagyobb hányadát tudja kifizetni a felszámoló. A rendszer az összes cselekményt naplózza és eltárolja, így az eljárások átláthatóvá válnak. Mivel lehetővé vált az is, hogy adott termékekre - autó, fejőgép, telek- is rá lehessen keresni, jóval könnyebben találják meg az érdeklődők is számításaikat. Az elektronikus licit az adóhatóság korábbi tapasztalatai alapján lehetővé teszik azt is, hogy az egész árverési rendszer tisztább legyen és mentesüljön legalább részben a visszaélésektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.