Porlad a Porsche profitja

Tavaly felért a csúcsra, az idén azonban szélsebesen száguld le onnan le Porsche. A legendás autógyártónak ebben a pillanatban már a Volkswagen megvásárlásához sincs elegendő pénze.

Az utóbbi négy hónapban 15 százalékkal estek vissza a Porsche sportautó-eladásai, a cég bevétele pedig a november végéig tartó időszakban 2 milliárd euró környékére zuhanhat vissza, szemben az egy évvel korábbi 2,36 milliárdról. A gazdasági válság erősödése miatt az emberek elsőként luxuskiadásaikat csökkentik, s a sportkocsi kétségtelenül ebben a kategóriába tartozik.

Wendelin Wiedeking vezérigazgató szerint olyannyira visszaesett a kereslet, hogy főbb üzemeiben hét napra le is állítják a termelést a közeljövőben. A legnagyobb felvevőpiacon, az Egyesült Államokban októberben a felére csökkentek az eladások, a húzótermék, a 911-es modell sem fogy úgy, mint tavaly és idén tavasszal. Mint ismert, a 2007 júliusától 2008 júliusáig tartó 12 hónapban 6,39 milliárd eurós rekord profitot ért el a cég. A múlt hónapban a 911-esből mindössze 584 fogyott Amerikában, az olcsóbb Boxsterből 153 kelt el, míg a Cayenne városi terepjáró eladásai 42 százalékkal 690-re estek vissza – írja a Bloomberg.

A rohamosan romló gazdasági-pénzügyi környezet miatt viszont késik a Volkswagen-ügy lezárása, így az már biztos, hogy a Porsche az eredetileg tervezett december végi időpontig nem jut 50 százalék fölé Európa legnagyobb autógyártójában. Az irányítást azonban minél hamarabb át szeretné venni a Porsche, amely a módosított terv szerint a jövő év végére szerzi meg a 75 százalékos tulajdonrészt a VW-ben. A múlt hónapban még csak 42,6 százaléknál jártak.

Az autóeladások visszaesése világszerte megfigyelhető, ettől a trendtől a Porsche sem tudja függetleníteni magát – ismerte el Wiedeking. A vezérigazgató a Porsche éves profitkilátásairól szóló elképzeléseit ezúttal nem osztotta meg a sajtóval, csak utalt arra, hogy a hónapról hónapra romló eladási adatok tükrében a tavalyi rekordnyereség alatt fognak zárni az idén. A teljes forgalom pedig meg sem közelíti a tavalyi csúcsév 98,6 ezer autóját. A Porsche árfolyama ennek megfelelően száguld is lefelé a lejtőn, az idén 60 százalékkal értékelődtek le legendás sportautómárka részvényei.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.