Politikai biztosok az utakon

Szétosztotta az ország útjait megbízható képviselői között a kormány. A 19 megyei útügyi biztost már kinevezték, de még nem mondták meg nekik, mi lesz a dolguk. A brigadérosok sorában olyan is akad, akinek volt már gondja a törvénnyel az utakon.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye útügyi biztosának kinevezett dr. Tilki Attila például ittasan karambolozott. A fideszes országgyűlési képviselő legalábbis tavaly maga jelentette be az MTI-nek eljuttatott közleményében, hogy február 9-én reggel az M30-as autópálya csúszós útburkolatán a szalagkorlátnak ütközött. A balesetben senki nem sérült meg. De a mentelmi jogáról lemondó képviselő bejelentése alapján kivonuló rendőrök alkoholszondája éppen úgy alkoholfogyasztást mutatott, mint az önként vállalt vérvétel eredménye.

Útbiztosi
Már legalább ezer kátyú van a fővárosban

Mindez nem gátolta meg, hogy a szalagkorlát-rongáló politikus éppen a közutakon kapjon feladatot. És a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlése szerint, Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkártól tizennyolc társával együtt hamarosan megtudja azt is, mi lesz a dolga. A tervek szerint ugyanis a szakminisztérium augusztus első felében egyeztet a megyei biztosokkal a közös feladatokról, az együttműködés részleteiről.

De hogy a kormánypártok soraiból igazolt, szakembernek legfeljebb elvétve nevezhető káderek addig se éljenek teljes bizonytalanságban, az NFM közleményben előlegezte meg: az "útügyi biztosok feladata a megyében élők és közlekedők számára leginkább sürgető építési, felújítási munkálatok beazonosítása" lesz. És mert a "korábbi kormányzati ciklusok alatt a hazai útállapotok súlyosan leromlottak, a hálózat közel felén akár az azonnali beavatkozás is indokolt lenne", tehát a 2013. december 14-ig kinevezett koordinátoroknak szinte válogatniuk sem kell. Valójában elég, ha ráböknek a területükhöz tartozó legrosszabb műszaki állapotú és legforgalmasabb szakaszokra, és máris komoly segítséget nyújtottak a minden eddiginél "hatékonyabb, gyorsabb és a lakossági igényeket szem előtt tartó útfelújítások" programozására törekvő kormánynak.

Szakmai körökben okkal kérdezhetik: mi szükség van valójában a politikai biztosokra az állami közúthálózat középtávon tervezett rendbetételének előkészítésében? Hiszen ehhez alighanem minden információ rendelkezésre áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt Országos Közút Adatbankban, vagy legalább a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnál (KKK). Az NFM "utasításából" azonban kiderül: az útügyi biztosok összegyűjtik és koordinálják "a települések és a lakosság részéről felmerülő igényeket a közutak műszaki állapotának javításával kapcsolatosan, és azokat" továbbítják a közútkezelő területi vezetőjének.

És ha mindez nem tenné elég világossá, mitől is fontos a díjazás nélkül dolgozó útügyi biztosok munkája, az NFM utasítása további segítséget ad. A 19 koordinátor útfelújítási feladatok elvégzésének sorrendiségére tett javaslatait a közútkezelőnek figyelembe kell vennie munkaterve összeállításakor. Mi több, a politikai megbízottak az európai uniós, illetve hazai forrásból finanszírozott előkészítés, illetve megvalósítás alatt lévő közúthálózat-fejlesztési projekteket is figyelemmel kísérik majd, és javaslatot tesznek az egyes projektekre vonatkozóan. Vagyis, amit egyetlen fillér díjazás nélkül mondanak, az évekre bebetonozhatja, hol és milyen utak újulnak meg hazánkban a következő években.

Akiken az utak állapota múlik

1.    Font Sándor    Bács-Kiskun megye

2.    Csizi Péter    Baranya megye

3.    Dankó Béla    Békés megye

4.    dr. Hörcsik Richárd    Borsod-Abaúj-Zemplén megye

5.    dr. Bohács Zsolt József    Csongrád megye

6.    Törő Gábor    Fejér megye

7.    Gyopáros Alpár    Győr-Moson-Sopron megye

8.    Tasó László    Hajdú-Bihar megye

9.    Szabó Zsolt    Heves megye

10.    Boldog István    Jász-Nagykun-Szolnok megye

11.    Czunyiné dr. Bertalan Judit    Komárom-Esztergom megye

12.    Becsó Zsolt    Nógrád megye

13.    Pánczél Károly    Pest megye

14.    Witzmann Mihály    Somogy megye

15.    dr. Tilki Attila    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

16.    Potápi Árpád János    Tolna megye

17.    Kovács Ferenc     Vas megye

18.    Lasztovicza Jenő    Veszprém megye

19    Manninger Jenő    Zala megye

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.