Pofonokat kaphat az olajár

Az olaj világpiaci árára és ezzel párhuzamosan az üzemanyagárak alakulására is befolyással lehetnek az Afrika legnagyobb part menti olajtermelő országában, Nigériában kilátásba helyezett terrortámadások, de a brazil partmenti kitermelési koncessziós pályázatok kimenetele is megmozgathatja az árakat.

Nigéria újra a termelés esetleges akadozásával számolhat, miután az ország olajkészleteiben súlyos károkat okozó fegyveres lázadó csoport ismét támadásra készülnek. A csoport jelentése szerint támadások várhatóak az olajtermelő platformok ellen. A decemberi szállítású WTI olaj árfolyama jelenleg 100,4 dollár körül mozog hordónként, míg az Európában irányadó, szintén decemberi szállítású Brent olajjal 109,6 dolláron kereskednek. A nigériai események tükrében azonban emelkedhetnek majd az árak.

A Quaestor elemzői szerint érdemes Dél-Amerikára is figyelni, ahol a kínai olajipari társaságok eddig legnagyobb kockázatot jelentő beruházásuk elé néznek. Hétfőn záródik ugyanis a brazil part menti olajmezők aukciója, amiben 11 nagyvállalat közül több kínai is képviselteti magát. Jelenleg a Libra tulajdonát képező olajmezők voltak az évszázad eddigi legnagyobb felfedezései, becslések szerint 12 milliárd hordó nyersolaj rejtőzhet a mélyben, amely Kína háromévi olajfogyasztásának felel meg.

A beruházás kockázatát az jelenti, hogy mélytengeri olajmezőkről van szó, ezeken a Librának is csak egyetlen kutat sikerült eddig fúrnia. Az aukciót megnyerő vállalatnak 185 milliárd dollárt kell fizetnie a 35 éves koncessziós jog után, valamint a brazil Petrobas vállalat automatikusan társul az ügyletet elvivő társaság mellé.

Az olajmezőkön 12-15 olajfúró platformot lehetne létesíteni, becslések szerint a teljes kitermelés meghaladhatja a napi egymillió hordót is. A kínai olajipari vállalatok 2010 óta több latin-amerikai országban is befektettek, többek között Venezuelában, Ecuadorban, Argentínában, Kolumbiában és Brazíliában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.