PM: nem csontváz, kockázat!

Varga Mihály és tényfeltáró bizottsága folyamatosan olyan csontvázakat tár fel, amelyekről a kormány már részletes tájékoztatást adott - közölte a PM.

Szó sincs tehát, hogy bármiféle csontvázak lennének a költségvetésbe, amelyeket valaki is eltitkolt volna. A Pénzügyminisztérium mindig is mondta: kockázatok vannak, de a kormányzás velejárója azok kezelése. A Pénzügyminisztérium szerint azok a kockázatok, melyekről a tárca beszélt, ugyanolyan szigorú költségvetési politikával, mint amilyen megvalósult 2009-ben, az idén is kezelhetők és így teljesíthetők a hiánycélok.

A tárca május 13-án a honlapján közölt anyagában hosszan elemzi a kockázatokat, és azok kezelésének eszközeit. Az elemzés szerint a negatív kockázatok nagyságrendje a GDP 0,6 százaléka. Ugyanakkor pozitív kockázatok is vannak. Ezek közé tartozik, hogy a vártnál jobbak a növekedési kilátások, gyorsabban bővül az export, Magyarország kedvezőbb feltételekkel kerül ki a válságból.

Mivel egy kormánynak nemcsak az a dolga, hogy a kockázatokat feltárja, s aztán ne csináljon semmit, ezért a tárca az elemzés keretében felsorolja a lehetséges eszközöket is: költségvetési zárolás, maradványtartási kötelezettség előírása, túlköltések korlátozása jogszabály-változtatással, a kincstárnoki kontroll következetes érvényesítésével.

Mindezek alapján minden feltétel adott az eredeti államháztartási pálya végigviteléhez, annak a kedvező egyensúlyi pozíciónak a megőrzéséhez, amelyet a Bajnai-kormány a 80 éve nem látott világgazdasági válság által támasztott nagyon nehéz körülmények között el tudott érni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.