PM: a tartható lesz a hiánycél

Tartható lesz az idei 3,9 százalékos GDP-arányos hiánycél, a Pénzügyminisztérium (PM) ugyanis decemberben - önkormányzatok nélkül - 135 milliárd forint államháztartási többlettel kalkulál - jelezte csütörtöki tájékoztatóján Katona Tamás szakállamtitkár.

A hiánycél tehát adott, azon nem látják értelmét változtatni. Még akkor sem, ha előrejelzéseik szerint az adóbevételek közül a társasági adónál még a módosított, csökkentett előírányzatnál is kevesebb folyhat be az államkasszába. Ezt azonban ellentételezheti a fogyasztási adóból várt többlet.

Katona Tamás lapunk kérsésére elmondta, hogy a MÁV illetve a Volán társaságok késtek a havi finanszírozási igénylésükkel, ezért novemberben csak 1,6 milliárd forint köültségvetési támogatást kaptak. Az előirányzat alapján decemberben csaknem kéthavi, mintegy 46 milliárd forintnyi támogatáshoz jutnak  - ami rontja a decemberi mérleget, igaz, szépítette a novemberit.

Az államtitkár szerint a harmadik negyedév 7,1 százalékos, éves összevetésű GDP csökkenésével már elértük a mélypontot, a magyar gazdaság az utolsó negyedévben a PM reményei szerint 5 százalékos visszaesést szenved, azaz már a válságból kivezető úton jár.

A jövő évi kilátásokról Katona elmondta: tartják magukat a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által  is elfogadott 0,9-ről 0,6 százalékosra javított 2010-es GDP csökkenés.

A szaktárca szerint a gazdasági visszaesés mélypontja a harmadik negyedévben volt, a IV. negyedévben év/év alapon a visszaesés 5 százalékra mérséklődik - közölte az államtitkár. Az infláció szerinte várhatóan 3,9 százalék lesz a korábban közölt 4,1 százalék helyett. A GDP arányos folyó fizetési mérleghiány az idén 0,5 százalékra javul, jövőre várhatóan 1,5 százalékra módosul - jelezte az államtitkár.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.