Pluszos lehet a külkereskedelem

Az elemzők szerint 2010-ben a tavalyinál nagyobb, 5-6 milliárd eurós többlettel zárhat a külkereskedelmi mérleg, mivel az alacsony belső kereslet miatt az importban továbbra sem várható jelentős bővülés, míg az export 5-6 százalékkal növekedhet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölt adatai szerint a külkereskedelmi mérleg tavaly 3,9 milliárd euró (1125 milliárd forint) aktívumot mutatott, így az egyenleg 4,299 milliárd euróval (1188 milliárd forint) javult a 2008-as 319 millió euró (63 milliárd forint) passzívumhoz mérten. Tavaly az export volumene 12, az importé pedig 17 százalékkal esett vissza, miközben decemberben a behozatal, illetve a kivitel is bővült 7, illetve 15 százalékkal.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. makroelemzője szerint az idén folytatódik a belős fogyasztás visszaesése, s a beruházásokban is stagnálás várható. Ennek megfelelően a behozatal nem emelkedik jelentősen tavalyhoz képest, miközben az exportban - a külpiacok jelenlegi állását nézve - 5-6 százalékos bővülés várható. Hozzáfűzte: az export importtartalma miatt a behozatal is nőhet 2-3 százalékkal.

A szakember összességében 6 milliárd euró körüli külkereskedelmi aktívumot vár idénre. Ezt azonban két tényező befolyásolhatja: egyrészt a nyersanyagok - különösen a kőolaj és a földgáz - árának esetleges növekedése, másrészt pedig az, hogy a vártnál rosszabb külső kereslet nyomán visszaeshet az export.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője kisebb, 5 milliárd eurós többlet vár 2010-ben. Elmondta: 2010 első felében folytatódhat az export bővülése, amelyben a roncsprémium programok kifutása okozhat ugyan némi megtorpanást, de a növekedés fennmarad. Az import ugyanakkor tovább zsugorodhat. Az év második felében azután a belső kereslet élénkülése nyomán elkezdődhet az export- és az importvolumen közötti különbség csökkenése.

A tavalyi adatokról elmondta: várható volt, hogy az év végén nő a kivitel, amit elsősorban a járműexport bővülése húzott fel. Hozzáfűzte: a közép-kelet-európai régióban is hasonló tendenciák vannak, sőt a roncsprémiumot bevezető országokban - így például Csehországban - még erőteljesebb az export növekedése.

Tavaly decemberben az alacsony bázis miatt ugyan a magyar import is 7 százalékkal magasabb volt az előző év utolsó hónapjához viszonyítva, ám az alacsony belföldi kereslet miatt egyelőre nem várható a behozatal bővülése.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.