Plusz pénz a kicsiknek

Javítana a kormány a kis- és középvállalkozások likviditási helyzetén. A cégek elsősorban európai uniós forrásokból juthatnának plusz forrásokhoz, de a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási keretét is duplájára emelték.

Szükség van forrásbővítést növelő intézkedésekre a reálgazdasági problémák kezeléséhez, amihez elsősorban az Európai Unió forrásai, illetve a költségvetés biztosít fedezetet – mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a mai kormányszóvivői tájékoztatón. Az államtitkár szerint az uniós forrásoknál az előlegkifizetés megemelése 35-40 százalékra 100-150 milliárd forint többletforrást biztosít a vállalkozásoknak. Emlékeztetett arra, hogy a Széchenyi Kártya kamattámogatása az idei 1 százalékról jövőre 2 százaléka emelkedik, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi 450 milliárd forintos kezességvállalalási keretét pedig 900 milliárd forintra emelték, míg az uniós forrásokon belül 250 milliárd forintot csoportosítanak át a gazdaság szereplői számára.

Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia vezérigazgatója elmondta: szabályzatukat úgy módosítják, hogy a vállalkozások számára megkönnyítsék a kezességhez jutást. A vállalkozások támogatásához szükség van a vonatkozó uniós szabályok megváltoztatására is, amelyet a magyar kormány kezdeményezett, köztük a de minimis keret  összeghatárának megemelése – tette hozzá. A vezérigazgató kitért arra: szorgalmazzák, hogy a bankok a lejáró hiteleket újítsák meg, amely mögé garanciát állítana a  Garantiqa. A garancia igénybevétel könnyítésének elemei között említette Radnai, hogy igény esetén szándéknyilatkozatot is kiadnak garanciavállalásról. Kockázatelemzőik véleménye alapján megadhatják a garanciát az eddig automatikusan elutasított  igénylések esetében is. Bankoknak egyedi megállapodás alapján szabad garancia felhasználási keretet állapítanak meg, bizonyos esetekben konkrét ügyhöz adott fedezetet szabadítanának fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.