Még három év magyar földmoratórium

Magyarország érett piac híján három évvel meghosszabbítja a külföldiek földvásárlási tilalmát. Az unió szerint a piac kinyitásával együtt kell gátat vetni a spekulációnak, de majd még elbírálják a magyar álláspontot.

A magyar kormány már július végén megerősíti az Európai Uniónál azt a szándékát, hogy fenntartja a földmoratórium hároméves meghosszabbítását - tájékoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Michel Barnier-t, az EU belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosát akit hivatalában fogadott csütörtökön Budapesten.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodájának tájékoztatása szerint a vidékfejlesztési miniszter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a földmoratórium rendkívül fontos politikai kérdés Magyarország számára. Emellett az új kormány kiemelt feladatának tartja - összhangban az uniós törekvésekkel - a kis és közepes gazdaságok megerősítését, a fiatal agrárvállalkozók támogatását.

Fazekas Sándor kitért arra: az EU-csatlakozás óta eltelt időszakban Magyarországon még nem történtek meg azok a változások, amelyek biztosítanák a földpiac kiegyensúlyozott működését. A csatlakozás után a gazdák teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. A földvásárlási tilalom meghosszabbítása megközelítőleg 3,3 millió termőföldtulajdonost, 190 ezer gazdát, mezőgazdasági vállalkozást érint.

Michel Barnier emlékeztetett: a moratórium nem tartható fenn hosszú távon, ezért a tagállamoknak olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek összhangban állnak a közösségi jogszabályokkal és megvédik a földeket a spekulációtól. A biztos ígéretet tett arra, hogy a magyar kérelmet tárgyilagosan és gyorsan kivizsgálják. A döntésről várhatóan januárban értesítik Magyarországot.

A találkozón szóba került a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja is. Magyarországnak különösen fontos, hogy megmaradjanak a mezőgazdasági támogatások, és több pénz jusson a vidékfejlesztésre is - húzta alá a VM sajtóirodája.

Jelentős kedvezményekkel adnák tovább a családi és kisgazdálkodóknak az állami termőföldalapban kezelt szántókat
Jelentős kedvezményekkel adnák tovább a családi és kisgazdálkodóknak az állami termőföldalapban kezelt szántókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.