Pick: szalámi se lesz, ha nem jön a gáz

"Kezelhetetlenné" válhat a helyzet a Pick-Délhús csoportnál, ha nem rendeződik nagyon hamar az orosz-ukrán gázvita. Amennyiben a helyzet holnapig változatlan marad, a cég három gyárában szüneteltetni kell a termelés.

Már az első fázisban bevezett korlátozás is érintette a Pick-Délhús csoportot, ám a második fázis "kezelhetetlen helyzetet teremthet" – fakadt ki lapunknak Kovács László, a társaság vezérigazgatója. Jelenleg a termelés korlátázásáról döntöttünk, s van, ahol már az állagmegóvás zajlik, hogy félkész- és késztermék készletek ne sérüljenek.

Folyik a munka a PICK Rt üzemében
Folyik a munka a PICK Rt üzemében

Amennyiben holnapig nem lesz megegyezés, és a gázszállítás nem indul meg, akkor a csoport három gyárában szüneteltetni kell a termelést, míg két üzemben korlátozottan lehet tovább folytatni a munkát. Utóbbiakban ezt azért lehet majd megtenni, mert alternatív megoldásként átállnak fűtőolajra. Ez nem lesz könnyű feladat, mert ez ehhez szükséges eszközöket már 5-7 éve nem használtuk – mondta a vezérigazgató.

A helyzet azonban már nem csak a Pick-Délhúsról szól. A beszállítók helyzete is nehézzé válhat, hiszen a termelés szüneteltetése és korlátozása esetén a sertésátvétel is leállhat.

Ez súlyos problémákat vethet fel, hiszen a vágásra kijelölt állatokat nem lehet a végtelenségig tartani. De nem csak az Pick, henam több élelmiszeripari társaság is hasonló helyzetben van, ezért egy idő után a lakossági ellátás is veszélybe kerülhet – fogalmazott a vezérigazgató.

Éppen ezért a minden fórumon – többek között minisztériumi szinten is – jelzik, hogy ebben a helyzetben az élelmiszergyártó cégeket vegyék ki abból a körből, amelyek felé korlátozzák a gázszállítást.    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.