Pesszimista fordulat az ingatlanpiacon

Eddig csak a lakossági ingatlanok tulajdonosai látták borúsan a jövőt, ám immáron az üzleti ingatlanok forgalma is visszaesett. A piacon egyelőre kevés nyoma van a devizahiteles végtörlesztők lakásainak.

Csak hajszálnyira van a fővárosi ingatlanpiaci konjunktúra index az évtizedes mélypontot jelentő 2009 júliusi értékétől – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Ingatlan és Befektetés szakfolyóirat közös kutatásából. (A GKI ingatlanpiaci konjunktúra index lényegében egy bizalmi index, amely a piaci szereplők jövőre – következő egy évre – vonatkozó várakozásait összegzi.)

A fővárosi ingatlanpiaci index 2011 októberében 92 volt, ami számottevő, csaknem 11 százalékos csökkenést jelentett az előző negyedévi felméréshez képest. Minden részpiacon romlottak a piaci várakozások.

Így a korábban hagyományosan pesszimistább lakossági szektor mellett most már az üzleti szektorban is jelentősen visszaesett a bizalmi index, elsősorban az elmúlt negyedév, nemzetközi és hazai gazdasággal kapcsolatos várakozásai miatt – mondta a Akar László a GKI vezérigazgatója megemlítve, hogy most már az elemzők jó része recessziót jósol 2012-re.

A fővárosi irodáknak továbbra is alacsony, 75 százalék körüli a kihasználtsága, ám a vállalkozói kedv is jelentősen megcsappant, így az a harmadik negyedévben egyetlen új irodaház sem épült. A fejlesztések abbamaradása némileg javított ugyan a kihasználtságon, de összességében az irodapiac megítélése jelentősen romlott – értékelte Akar László a felmérésük eredményeit.

Az üzlethelységeknél is érezhetően romlott a hangulat, így a korábbi piaci optimizmus – az év első felében még voltak olyan elképzelések, hogy 2011-ben nőhet a kiskereskedelmi forgalom – már pesszimistára fordult. Az üzlethelységeknél a nyugati országrészben az elkövetkező 12 hónapban romlásra, míg keleten stagnálásra számítanak.

A raktárpiacon is jelentős visszaesés figyelhető meg, így 2011 harmadik negyedévében a fejlesztések teljesen leálltak, elsősorban a recessziós félelmek miatt. A raktárpiacon jelenleg jókora túlkínálat figyelhető meg, mivel a piacról kivonulók jelenleg nagyobb raktárkapacitást hagynak hátra, mint amennyire az új bérlőknek szüksége van. A raktárpiacon legfeljebb a nyugati régióban várható némi javulás a következő évre.

A lakáspiacról szólva Borsi László a Lakásvásár Média Csoport elnöke elmondta, még soha nem volt ennyire átláthatatlan helyzet a piacon, ami szerinte azzal is magyarázható, hogy nagy ingatlancégek a pillanatnyi üzleti érdeküknek megfelelően gyakorlatilag egymással, vagy saját korábbi nyilatkozataikhoz képest is homlokegyenest ellenkező véleményeket közölnek.

A lakáspiacon tartják magukat a korábbi pesszimista vélekedések, illetve a kivárás a jellemző. A fővárosban a lakóingatlanok árában átlagosan 2,9 százalékos csökkenésre számítanak a piaci szereplők, ezen belül az újépítésű lakásoknál is 1,5 százalék árcsökkenésre számít a piac, míg a használtaknál 3 százalékra.

A megkérdezett piaci szereplők a végtörlesztéstől sem várnak robbanásszerű árcsökkenést, ahogy a többségük (60 százalékuk szerint) a nem élénkíti a lakáspiacot. Érdekesség ugyanakkor, hogy vidéken jóval többen számoltak azzal, hogy felélénkülhet a piac, mint Budapesten.

A végtörlesztés várható hatása kapcsán is igen nagy a bizonytalanság. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai szerint 23 adós élt a lehetőséggel október közepéig, ám összesen 66 ezren jelentették be, hogy élnének a lehetőséggel.

Ebből feltételezhető, hogy eddig azok váltották ki hitelüket, akik valamilyen saját megtakarítással, családi vagy munkahelyi kölcsönnel rendelkeztek mivel a PSZÁF adatai is azt mutatják, hogy körükben 5 százalék alatt van a banki hitel. Minden bizonnyal a közeljövőben érkeznek be a pénzintézetekhez a „második körben” azok, akik ténylegesen banki forrásokat is igénybe vennének a végtörlesztéshez. Erre a bizonytalanságra utal Századvég korábbi felmérése, miszerint az adósok 15 százalék fog végtörleszteni, ám további 25 százalékuk még hezitál ezen, különösen, hogy nem biztos, hogy a kormány milyen további lépésekre készül ezen a területen.

Az is kérdéses, hogy hányan jutnak olyan döntésre, hogy nemcsak a hiteltől, ám a lakástól is megszabaduljon. Borsi László szerint könnyen lehet, hogy sokan a kivárásra is játszanak, így előbb valamilyen finanszírozási forma után néznek és csak utána, később adják el a lakásukat, vagy cserélik le valamilyen kisebb ingatlanra.

Borsi szerint az elkövetkező időszakban megnőhet a területi mobilitás, azaz erősödhet az a nyugaton, elsősorban Amerikában erős trend, hogy a dolgozók a munkahelyük alapján választják a lakhelyüket. Így az utóbbi időszak több ezer dolgozót megmozgató vidéki nagyberuházásai Audi, vagy a Mercedes kapcsán már nálunk is megfigyelhető egy ilyen vándorlás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.