Pert nyertek a fogyasztóvédők a K and H Biztosító ellen

A K and H biztosító kárt szenvedett ügyfelei évekig várhattak a pénzükre, mivel a biztosító jogerős bírói ítélethez, vagy rendőrségi vizsgálatot megszüntető határozathoz kötötte a kifizetést. A bíróság döntött: tisztességtelen ez a gyakorlat.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) jogerősen nyert a K and H Biztosító  Zrt. elleni közérdekű perben, így a biztosítónak az általános szerződési feltételeiből törölni kell a tisztességtelennek ítélt kikötést - közölte az NFH az MTI-vel szerdán.

A Fővárosi Ítélőtábla, helyt adva a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fellebbezésének, tisztességtelennek minősítette azt, hogy a  K and H Biztosító a betöréses lopás és rablás biztosításra vonatkozó  általános szerződési feltételein belül kötelezettségként írja elő, hogy a károsult szerezzen be rendőrségi nyomozást megszüntető határozatot vagy jogerős bírósági ítéletet. A fogyasztóvédők érvelése szerint emiatt a kárrendezés évekre is elhúzódhat.

A jogerős ítélet kimondja azt is, hogy a fenti kikötés a  biztosítóval szerződő valamennyi ügyfélre vonatkozóan érvénytelen. A  biztosító a továbbiakban nem alkalmazhatja ezt a pontot, sőt, az  valamennyi - eddig nem teljesített szerződés esetében - is  érvénytelennek számít.

A fogyasztóvédelmi hatóság közleménye szerint a K and H  Biztosító a második a biztosítók között, amelynek hasonló szerződési  feltételét a bíróság jogerős ítélete tisztességtelennek, ezáltal  érvénytelennek minősíti.

Az NFH bízik benne, hogy az esetleg hasonló kikötéseket  alkalmazó más biztosítók nem várják be az ellenük induló pereket és  általános szerződési feltételeikből önként törlik a hasonló, vonatkozó kitételt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.