Pert nyert Demján erőműve az energiahivatal ellen

A Magyar Energia Hivatal megalapozatlanul vette el a Demján Sándor nagyvállalkozó tulajdonában lévő Bakonyi Erőmű energiakvótáját, amivel veszteségbe taszította a céget, ezért új eljárást kell lefolytatnia – döntött a bíróság. A Mal ugyanakkor továbbra sem fizet az erőműnek, amely ezért egész Ajka gőzellátásának leállításával fenyeget.

A Fővárosi Törvényszék a Bakonyi Erőmű Zrt.-nek adott igazat abban a perben, amelyet a Magyar Energia Hivatal (MEH) ellen indítottak azért, mert az elvette az erőműtől az energiakvótáját – tájékoztat az egység tulajdonosának nevét viselő Demján Csoport.

A bíróság szerint a hivatal szakmailag megalapozatlanul döntött, ezért új eljárásra kötelezték a MEH-et.

A cég leszögezi: a MEH döntése miatt veszteségessé váltak, és árbevételük 2011-től kezdődően évi 3 milliárd forinttal csökkent.

A Demján Csoport beszámolója nem szól arról, hogy a döntés első vagy másodfokon született-e meg, jogerős-e vagy sem.

Hozzáfűzik viszont, hogy továbbra is megoldásra vár a vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Zrt. 1,7 milliárd forintos lejárt tartozásának ügye. Pedig korábbi kormányzati tárgyalásaik során olyan ígéreteket kaptak, hogy az általuk szállított energia ellenértékét haladéktalanul megkapják – fogalmaznak.

Mivel azonban ez nem történt meg, megismétlik korábbi fenyegetésüket, hogy emiatt "hamarosan" beszüntetik a Malnak nyújtott energiaszolgáltatásukat, ami által a 6 ezer főt foglalkoztató alumíniumcég kénytelen lesz leállni. Hozzáfűzik: ha nem történik változás e helyzetben, nem csak a Mal, hanem egész Ajka gőzszolgáltatását beszüntetik.

Korábbi hírek szerint az állami MVM meg szeretné venni a Bakonyi Erőművet. Egy hónapja a kormányszóvivői iroda azt közölte, hogy "a kormány vételi tárgyalási ajánlatot tesz a Bakonyi Erőmű kapcsán", ám azóta erről további információ nem jelent meg.

A leadott mérleg tanúsága szerint a Bakonyi Erőmű 2010-es 13,9 milliárdos nettó árbevétele 2011-re 12,6 milliárdra (1,3 milliárd forinttal) csökkent.

Noha üzemi eredményük 770-ről mínusz 493 millióra esett, a közel egymilliárdos pénzügyi eredmény miatt – melynek nagy részét részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége adja –, illetve a hasonló nagyságrendű rendkívüli eredmény miatt a 2010-es 670 milliós adózott eredmény 2011-re 1,3 milliárdra hízott. Ez utóbbit a tulajdonos teljes egészében felvette osztalékként, sőt még az eredménytartalékból is hozzácsapott több mint 400 milliót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.