Pert indított a Hervis a válságadóval szemben

A sportszergyártó cég a Székesfehérvári Törvényszéken keresztül most arra kéri a luxemburgi uniós bíróságot, hogy állapítsa meg, hogy a magyar válságadó ellentétes az uniós joggal.

Megérkezett az Európai Bíróságra a magyarországi válságadókkal kapcsolatos első ügy – közölte csütörtökön a luxembourgi székhelyű igazságszolgáltatási fórum sajtószolgálata.

A Székesfehérvári Törvényszék azzal a kérdéssel fordult az Európai Bírósághoz, az EU legfőbb bírói testületéhez, hogy a bolti kiskereskedelmi tevékenységre kivetett különadó összhangban van-e az uniós joggal.

E különadó azokat a cégeket terheli, amelyeknek az éves nettó árbevétele meghaladja az 500 millió forintot. Az adó kulcsa a nettó árbevétel növekedésével progresszíven növekszik, annak mértéke 500 millió forintot meg nem haladó árbevételnél 0 százalék, az 500 millió forintot meghaladó, de a 30 milliárd forintot el nem érő árbevétel-részre 0,1 százalék, a 30 milliárd forintot meghaladó, de a 100 milliárd forintot el nem érő árbevétel-rész után 0,4 százalék, míg a 100 milliárd forintot meghaladó árbevétel-rész tekintetében 2,5 százalék.

Egy sport- és divatkereskedelmi vállalkozás a Székesfehérvári Törvényszék előtt vitatja a bolti kiskereskedelmi tevékenységre kivetett különadónak az uniós joggal való összhangját. Állítása szerint az adó ellentétes az uniós joggal, mivel az hátrányosabban érinti a külföldi tulajdonban álló kereskedelmi vállalkozásokat, mint a hasonló magyar cégeket.

A vállalkozás érvelése szerint a hátrányos megkülönböztetés abban is megvalósul, hogy az adó jobban sújtja a saját üzleti modellben tevékenykedő vállalkozásokat, mint a franchise formában működő cégeket, és ezáltal a magyar tulajdonban álló franchise cégek indokolatlan versenyelőnyre tesznek szert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.