Bepereli az MNB az „ellenzéki” Magyar Nemzetet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői Magyar Nemzetben megjelent cikkben szereplő valótlan állítások miatt helyreigazítási pert kezdeményez a napilap ellen - közölte a jegybank a honlapján hétfőn.

A jegybank szerint az ellenzéki napilap azt a téves látszatot igyekszik kelteni, hogy az MNB közömbös a pénzügyi intézmények jogsértő gyakorlatával szemben és nem lép fel a fogyasztók érdekeinek védelmében. „A Simicska-lap mai állításai mögött a cikket jegyző újságíró egyéni hitelfelvétele, tájékozatlansága és vélt sérelmei állnak, amelyeket a napilap megpróbál – hamisan – általános gyakorlatként beállítani – fogalmaz az MNB közleménye. (Az „ellenzéki” kifejezést az MTI használja az Orbán Viktorral a port februárban összerúgó Simicska Lajos tulajdonában álló jobboldali napilapra – a szerk.)

Az MNB kiemeli, a valóság az, hogy a jegybank minden esetben határozottan és következetesen fellép a jogsértő pénzügyi vállalkozásokkal szemben, és a jogszabályi kereteket teljes körűen kimerítve képviseli a fogyasztók érdekeit. Az MNB 2013 október elseje óta, messze meghaladva a korábbi évek pénzbírságainak nagyságrendjét, összesen több mint 6 milliárd forint értékben szabott ki pénzbírságokat a jogsértő pénzintézetek ellen, a bírságbefizetési kötelezettségének eleget nem tevő vállalkozások ellen pedig pert indított.

Az MNB közölte azt is, hogy a Magyar Nemzet korábban az elszámolással és a jegybank erre vonatkozó tájékoztatásával, a panaszügyintézéssel, valamint az MNB általános tevékenységével kapcsolatban is valótlanul tájékoztatta a nyilvánosságot, amiért a jegybank helyreigazítási pert kezdeményezett a napilap ellen.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, hogy hiába ígért szigorú fellépést a jegybank a tisztességtelen feltételeket diktáló autóhitelező társaságokkal szemben, mára kiderült: valódi intézkedés nem történt. A szegedi Lombard Lízing Zrt. általános szerződési feltételeiről a Kúria július elején zárult közérdekű perének ítéletében érvénytelenítette a társaság minden adósára meghatározott kikötéseit - közölte a lap.

Mint írták, az eset után az MNB felszólította a pénzintézetet, hogy azonnal módosítsa szerződéses feltételeit, és jelezte, hogy a teljes pénzügyi szektor esetében hivatalos formában kezdeményezni fogja a Lombard Lízing Zrt.-vel azonos szerződési feltételek megszüntetését. A cikk szerint a jegybank meg sem kereste az autóhitelező társaságokat, hanem az érdekképviseletükhöz, a Magyar Lízingszövetséghez fordult.

A Magyar Lízingszövetség a lap megkeresésére közölte, hogy a jegybank mindössze annyit kért az autóhitelezőktől, hogy tanulmányozzák a Lombard-perben hozott ítéletet, és ha szükséges, módosítsák általános szerződési feltételeiket.
A cikk kiemeli: az MNB nem szabott semmilyen határidőt a módosításokra és semmilyen szankciót nem helyezett kilátásba azokkal a lízingcégekkel szemben, akik megtagadják a módosítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.