Pénzüket követelő alvállalkozók tüntettek a Megyeri Hídnál

Mintegy 50 vállalkozó és ugyanennyi cég képviselői gyűltek össze délelőtt 11 órakor a Megyeri híd pesti hídfőjének gyalogjárdáján, hogy kiegyenlítetlen számláik kifizetését követeljék a Ganz Híd-, Daru-, Acélszerkezetgyártó Zrt.-től. A követelések összege pár százezer forinttól néhány száz millióig terjed.

A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy az állam, miután kifizette a fővállalkozót, ne vonuljon ki a láncból, hanem  érje el az alvállalkozók kifizetését. Farkas Zoltán egyéni vállalkozó, aki hegesztőként dolgozott a  hídon, bemutatott egy tartozáselismerő nyilatkozatot, amelyben Varga  Gusztáv, a Ganz Acél vezérigazgatója elismeri, hogy három hónapi  munkáért 1.352.734 forinttal tartozik neki, de pénzt egy fillért sem  látott eddig. Minden hónapban azt ígérte a cég, hogy a következőben kifizeti. Ugyanakkor tőle adót követel az APEH, az adóhatóság  felszólító levélére viszont csak az elismerő nyilatkozatot tudta elküldeni.
A demonstrálók úgy tudják, hogy például egy "maszek" darusnak 30  millióval, míg egy emelőgépes nagy cégnek 270 millió forinttal  tartozik a Ganz Acél. Sok cég már bedőlt, mintegy 500 ember vesztette el munkáját a ki  nem fizetett számlák miatt - nyilatkozta Horváth László, a  demonstráció szervezője, az Artjob Kft. kereskedelmi igazgatója. 

Több cég hitelt vett fel, azok finanszírozták az általuk végzett  munkát, most pedig nem tudják visszafizetni azt. Van olyan  vállalkozó, akinek a háza és az autója ment rá a hídépítésre -  vázolta a kialakult helyzetet Horváth László, aki bemutatta a  Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től kapott kimutatást, amely  szerint 25 milliárd 582 millió forintot kifizetett a fővállalkozó  Hídépítő Zrt.-nek. Ez utóbbi cég azt állítja, hogy a Ganz Acélt  kifizette ebből, míg a Ganz Acél arra hivatkozik, hogy nem kapta meg  a pénzt. Viszont közös asztalhoz nem ülnek le.
A demonstrálók attól tartanak, hogy a Ganz Acélt "kiürítik" a  tulajdonosok, és végleg elvész a nekik járó pénz. Miután a Ganz Acél  egyik tulajdonosa a Hídépítő, azt is várják, hogy hasson oda: a  követeléseiket fizesse ki. Miután a híd állami beruházás volt, az  állam se tekintse magát kívülállónak azzal, hogy a fővállalkozót  kifizette - mondták többen is a demonstrálók közül. Horváth László az MTI-nek elmondta, hónapokkal ezelőtt  csődeljárást kezdeményeztek a Ganz Acél ellen, de a bíróság még nem  lépett. Most ügyvédet fogadnak, és együtt keresnek jogi megoldást a követeléseik behajtására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.