Hivatalosan is recesszióban az USA

Hivatalosan is recesszióban van az USA gazdasága, miután e hónapban egy éve, hogy csökken a gazdaság teljesítménye. "Pénzügyi szükségállapotot" hirdetett és rendkívüli ülésre hívta össze a helyi törvényhozást Arnold Schwarzenegger kormányzó hétfőn Kaliforniában, az egyre csak duzzadó hiány miatt. A kormányzó adót emelne.

E hónapban egy éve, hogy recesszióba jutott az Egyesült Államok gazdasága - állapította meg tegnap a Gazdasági Kutatás Országos Irodája (NBER), a visszaesés tényét hivatalosan, visszamenőleg is kimondó fórum. Utoljára az USA 2001 márciusától novemberérig élt át recessziót, amelyet 73 hónapnyi növekedés követett.

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger

Az NBER a döntő momentumnak idén az immár 1,2 millió munkahely megszűnését tartja. Elemzők, illetve a sajtó eddig is kész tényként kezelték a recessziót, és annak egyre mélyülő jellegét.

Közben a 38 millió lakosú amerikai szövetségi állam jelenleg is 11,2 milliárd dolláros költségvetési hiánya határozott intézkedések  hiányában a következő 19 hónap alatt 28 milliárdra duzzadhat. A republikánus kormányzó és demokrata képviselők adóemelést és a  kiadások csökkentését javasolták, míg a republikánus törvényhozók  ellenállnak az adóemelésnek.

A pénzügyi szükséghelyzet kinyilvánítása lehetővé teszi, hogy 45 napon belül módosítsák a költségvetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.