Pénzügyi csúcs: pénzügyminiszterek egy témára

Eltérően ítélte meg a Bajnai-kormány tevékenységét Bokros Lajos és Stumpf István a pénteken Budapesten rendezett IX. Pénzügyi csúcstalálkozón, amelyet a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) szervezett.

"A Bajnai-kormány jó munkát végzett, mert az államcsődtől elrántotta az országot" - jelentette ki Bokros Lajos, az Európai Parlament képviselője, volt pénzügyminiszter, s ezzel egyetértett Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke is.

Bokros Lajos közgazdász, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) miniszterelnök-jelöltje és Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke elõadást tart a Hungarian Business Leaders Fórum Pénzügyi csúcstalálkozóján

Stumpf István ugyanakkor felhívta a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket az állami vállalatok adóssága jelent a költségvetés számára.

Bokros Lajos úgy látja, a jövő évi költségvetés megalapozott, azt átvilágította a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Költségvetési Tanács is.

Stabilizálódó árfolyam, csökkenő kamatok, elfogadott költségvetés, ezek a jelenlegi gazdasági helyzet fő jellemzői - írta a Washingtonban tartózkodó Bajnai Gordon miniszterelnök a konferenciának küldött üzenetében, amelyet Czakó Borbála, a HBLF elnöke olvasott fel.

Tartható a hiánycél

Tartható a 2009. és a 2010. évi GDP arányosan 3,9 illetve 3,8 százalékos államháztartási hiány, de vannak kockázatok - jelentették ki a csúcstalálkozóra meghívott pénzügyminiszterek.

Idén és jövőre összesen 1.000 milliárd forinttal kevesebb bevétellel kell gazdálkodnia a költségvetésnek a gazdasági visszaesés miatt - rögzítette Oszkó Péter. Hozzátette: megalapozott a jövő évi hiánycél, mert "akik finanszírozzák Magyarországot, az IMF és az Európai Bizottság, nagyítóval vizsgálták a költségvetési tervezetet és jónak minősítették".

László Csaba arra figyelmeztetett, hogy decemberben még érheti meglepetés a Pénzügyminisztériumot, hiszen a társasági adóbeérkezés határideje december 20-a, s a vártnál akár 100 milliárd forinttal kevesebb folyhat be.

Békesi László szerint a gazdaság növekedést hosszabb távon csak a reformok képesek megalapozni.

Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere betegség miatt nem jelent meg.

Oszkó: javul a foglalkoztatás

Oszkó Péter szerint a foglalkoztatás helyzetét is jelentősen javítja, hogy a munkára rakodó terheket, az adóéket jelentősen csökkentik a már elfogadott adótörvények.

A pénzügyminiszter kifejtette: 2011-től az elfogadott változtatásoknak köszönhetően a munkaerő-költségeket tekintve Magyarország versenyképes lesz a visegrádi államok között. Hozzátette: az adóterhelés jövőre 39,4 százalékra csökken, míg 2008-ban még 40,1 százalék volt.

László Csaba volt pénzügyminiszter az egykulcsos adórendszer felé történő elmozdulásnak értékelte az alsó szja sávhatár 15 millió forintra emelését. Hozzátette: ennek hatását nem vizsgálták meg kellően. Oszkó Péter úgy érvelt: a 2010-es büdzséhez beadott 3 éves kitekintésben már megvizsgálták a hatásokat, és azok nem ítélhetőek kedvezőtlennek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.