Pénzügyi támadást vizionál Matolcsy 2015-re

Az jegybankelnök most arra kéri Varga Mihályt, hogy kezdeményezze az MNB felügyelőbizottság mielőbbi felállítását. Matolcsy arról is beszélt, hogy szükség esetén hozzányúlnának az alapkamathoz.
 2015-ben az euróövezet egyes tagjai ismét bajban lesznek - gazdaságuk zsugorodni vagy stagnálni fog, s csökkennek a beruházások és növekedhet a munkanélküliség -, bizonyos pénzpiaci csoportok egyes országok vagy akár az unió egésze ellen pénzügyi támadást indíthatnak - kommentálta a csütörtökön, a Heti Válaszban megjelent interjújában Matolcsy György saját, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt nemrégiben elmondott szavait.  

A jegybankelnök szerint 2015 végéig fenntartják a jelenlegi alapkamatszintet. "Még friss az élmény: még nem teltek el évtizedek azóta, hogy ilyen történelmi mélységben van az alapkamat. Több éven át kellene stabil üzleti környezetnek lennie ahhoz, hogy mindenki tudjon beruházásban, lakásépítésben vagy hitelfelvételben gondolkodni. Számtalan egyéb hatást is figyelembe véve ezért szerintem jelenleg a jegybanki alapkamat huzamosan alacsony szinten tartása a helyes monetáris politika" - mondta. Ugyanakkor Matolcsy megjegyezte: a jegybank elemzi a makrogazdasági folyamatokat, és szükség esetén változtathat az alapkamat mértékén.

Matolcsy most arra kéri Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy kezdeményezze az MNB felügyelőbizottság felállítását. A jegybankelnök megjegyezte: nem minden uniós tagállamban működik felügyelőbizottság a jegybankok élén, de Magyarországon ez a gyakorlat. "A labda nem a mi térfelünkön pattog" ez ügyben - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy azonnal elfogadta volna a Széchenyi Bank tulajdonosának, Töröcskei Istvánnak a lemondását az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatói posztjáról. A jegybankelnök szerint a kialakult helyzetben logikus lépés lenne az ÁKK szerepének az újragondolása. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem támogatná az ÁKK jegybankba történő beolvasztását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.