Pénztárgépezne az LMP és az MSZP

Törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az LMP annak érdekében, hogy a kisvállalkozókat ne lehetetlenítse el a pénztárgép-bekötés. Az MSZP meg azt követeli a kormánytól, hogy tegye ingyenessé a pénztárgépcserét a mikrovállalkozások számára.

Törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az LMP parlamenti képviselője annak érdekében, hogy a kisvállalkozókat ne lehetetlenítse el a pénztárgép-bekötés. Ha a kormány nem szeretné, hogy rosszul bevezetett intézkedése miatt ezernyi mikro- és kisvállalkozó húzza le a rolót, akkor még szeptember 1-je előtt lépnie kell és erre az augusztus végi rendkívüli ülésnap lehetőséget is ad.

Még Matolcsy György ötlete alapján vezették be ezt a rendszert, előkészítés és hatásvizsgálatok nélkül. A bevezetést kétszer is el kellett halasztani, mert rosszul tervezték meg. Az intézkedés a vállalkozói szektorra 40-50 milliárdos plusz terhet rak. Az állam ugyan 50 ezer forint kompenzációt ad pénztárgépenként, ám ez csak kis részét pótolja a 250-300 ezer forintos plusz költségnek. Ez az új teher különösen az alacsony árbevételű, alanyi ÁFA-mentes vállalkozásokat teheti tönkre. Feleslegesen, ők úgysem tudják az ÁFÁ-t eltitkolni, hisz beszerzéseiknél már megfizetik.

Ezért nyújtott be most törvénymódosítási javaslatot az LMP. Arra is kérjük a kormányt, kerüljön fel a nyárvégi rendkívüli ülésnap napirendjére az LMP-s javaslat: mutassák meg, hogy a hazai kisvállalkozásokat is stratégiai partnernek tekintik.

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy tegye ingyenessé a pénztárgépcserét a mikrovállalkozások számára - közölte Szanyi Tibor, a párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten.

"A mikrovállalkozások számára az állami támogatási rendszeren keresztül tegyék ingyenessé az új pénztárgépeket, (...) és legalább egy évig vállalják át a telekommunikációs költségeit" - fogalmazta meg az ellenzéki párt követelését Szanyi Tibor a sajtótájékoztatón.

Az MSZP felszólítja a kormányt: hagyja békén azokat a mikrovállalkozásokat, amelyek már egyébként is a padlón vannak - mondta a politikus, megjegyezve, hogy a csere körülbelül 250 ezer kisvállalkozót érint.

Szanyi Tibor beszélt arról, hogy az új, lengyel pénztárgépeket másfélszeres áron kívánja forgalmazni három olyan cég, amely "nyilvánvalóan a kormány kegyeit élvezi". Közlése szerint a pénztárgépek árából a kormány a mikrovállalkozóknak gépenként 50 ezer forintot kíván visszatéríteni. Mint mondta, ez az összeg nagyságrendileg megfelel annak a pénznek, amennyit extraprofitként ez a monopoltársaság "zsebre vág".

 "A közpénzeket a mikrovállalkozások támogatásán keresztül így osztják vissza a haveroknak" - fogalmazott a szocialista politikus.

Szanyi Tibor elmondta azt is, hogy a jelek szerint olyan SIM kártyát "égetnek" bele ezekbe a pénztárgépekbe, amelyek "nem egészen felelnek meg a hazai telefonálási igényeknek". A mai állapotok szerint ezek roaming-díjjal fognak működni, a mikrovállalkozások emiatt "gigantikus havi telekommunikációs költségekbe kényszerülnek" - vélekedett a politikus, hozzátéve, hogy becslések szerint ez havi tízezer forintos pluszkiadást jelent majd a számukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.