Pénztárgépek: januárig nem megy az átállás

Megjött az első szállítmány pénztárgépből. Hat konténerben nyolcezer gép jött, de még hátra van az online kapcsolat beépítése. Ezek után már csak alig több, mint 240 ezer kell, és meg is lesz a csere. Elvben januárra kellene végezni.

Megérkezett az Alt Cash forgalmazó első, 6 konténernyi, online kapcsolatra alkalmas közel 8000 pénztárgépe Magyarországra, a következő néhány hétben heti rendszerességgel érkeznek Dél-Koreából pénztárgépek több ezres mennyiségben - közölte a forgalmazó az MTI-vel kedden.

A készülékek gyártási folyamata az adóügyi ellenőrző egység, az AEE beépítésével zárul Magyarországon, majd ezt követően kezdődik a nagy tömegű tesztelés. A tájékoztatás szerint a forgalmazó időrendi sorrendben fogja kiszolgálni megrendelőit, elsőként, legkésőbb november 30-ig annak a 10 000 felhasználónak adják át a pénztárgépet, akik az NGM-mel kötött szerződésük alapján nettó 100 000 forintos áron rendelték meg a SAM4S NR-270-es modellt.

A pénztárgépek cseréjére most már nincs konkrét időpont, ám a nemzetgazdasági tárca januári startot képzelne el. Igazság szerint hasznos volna, ha már a karácsonyi roham előtt a pénztárgépek többsége új volna, ám erre nincs esély. Most a kereskedők hazsnálhatják a régi gépeket, de csak akkor, ha már megrendelték az újat (és ezt bizonyítani is tudják). Ehhez regisztrálniuk kell az adóhatóságnál, de ez sem ment még mindenkinek.

A NAV tájékoztatása szerint 60-70 ezer megrendelés "lóg a levegőben" vagy azért, mert a kereskedők nem adták le a viszonteladóknak, vagy azért, mert a viszonteladók ugyan begyűjtötték és vissza is igazolták a kereskedőknek a megrendelést, de nem adták tovább a forgalmazóknak, vagyis nincs mögötte szállítói rendelés. Amennyiben a forgalmazók nem kapnak érvényes megrendelést viszonteladóiktól, nem indul meg a gyártás, és az alkatrész-szállítási határidőket figyelembe véve ez akár 3 hónapos csúszást okoz a gépek leszállításában - írja az Alt Cash.

A probléma, hogy az online pénztárgép cseréjéhez nyújtott állami támogatás érvényesítésének feltétele, hogy a gépet december 31-ig üzembe helyezzék. Ez gépenként 50 ezer forintot jelent - erről azonban a csúszások miatt sokan lemaradhatnak. A nemzetgazdasági tárca már jelezte: ha szükséges, megteszi a kellő intézkedéseket annak érdekében, hogy az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók ne essenek el az állami támogatástól. Igaz, a határidő meghosszabbítása egyben azt is jelentené, hogy a szaktárcának el kell ismernie: az újabb határidőre se jött össze a csere. Eredetileg egy évvel korábbra szerették volna megvalósítani az átállást, majd az idén folyamatosan csúsztak a szigorú és nem halasztható határidők, ám lehet, hogy most ezt az utolsót is ki kell majd tolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.