Pénzt hozhat az országnak az EU-csúcs

Az Európai Unió állam- és kormányfői a gazdasági nehézségekkel küzdő, nem euróövezeti tagországoknak szánt hitelkeret növelését fogják szorgalmazni a héten tartandó csúcstalálkozójukon - derül ki egy dokumentumból, amely az AFP hírügynökség birtokába került.

Az AFP hírügynökség által megszerzett dokumentumtervezet szerint a vezetők arra fogják utasítani az Európai Bizottságot és a pénzügyminisztereket, hogy "sürgősen vizsgálják meg annak az uniós pénzügyi keretnek a növelési lehetőségét, amely a fizetési mérleg problémákkal küszködő országok támogatására szolgál". A dokumentumot a héten csütörtökön és pénteken tartandó  csúcstalálkozón tervezik elfogadni.

Az Európai Unió tavaly decemberben a korábbi több mint  kétszeresére, 25 milliárd euróra emelte a nem euróövezeti tagok  hitelkeretét. Eddig Magyarország hívott le a keretből 6,5 milliárd eurót, Lettország 3,1 milliárdot kap, és Románia is kérni akar uniós hitelt. Ha más országok is igényt tartanak a hitelre, akkor nagyon gyorsan elfogyhat a 25 milliárd euró, írja a hírügynökség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.