Pénzmozgások a tiltott zónában

Peren kívüli egyezséget kötött az amerikai hatóságokkal a Lloyds TSB brit bank, amely korábban lehetővé tette, hogy iráni és szudáni ügyfelei bejussanak a számukra tiltott zónának számító amerikai banki rendszerbe, s ott tranzakciókat hajthassanak végre. A britek a 350 millió dollárral engesztelték ki az amerikaiakat.

A manhattani főügyész, Robert M. Morgenthau közleményében azt írja, hogy a Lloyds elismerte: 2001 és 2004 között meghamisította partnerei üzleti adatait, így azok kvázi inkognítóban tudtak banki átutalásokat végrehajtani az Egyesült Államokban. Mintegy 300 millió dollárt utalhattak így 2001 és 2004 közt illegálisan Amerikába iráni pénzintézetek, köztük a Bank Melli, Bank Saderat és a Sepah Bank.

Miután erre fény derült, a lehetőséget megszüntette a Lloyds. Igaz, csak az irániak számára, hiszen szudániak továbbra is utalhattak pénzt, egészen 2007-ig. A Reuters értesülései szerint az ő kontójukra azonban csak szerényebb, 20 millió dolláros pénzmozgatás írható.

Az amerikai osztályozás szerint a terrorizmust támogató államok listáján szereplő két országból érkezett átutalások zömmel eszköz- és áruvásárlásra szolgáltak. A Lloyds már korábban elismerte, hogy hibázott, tartalékba is helyezett emiatt az esetleges bírságokra 274 millió dollárt, úgyhogy most csupán 26 millióval kell ezt kiegészítenie.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.