Pénzmosás elősegítésével gyanúsítják a Bank of Chinát

Két kínai állami tulajdonban lévő pénzintézet, köztük a Bank of China (BOC) az érvényben lévő külföldi pénzváltási szabályozás kijátszásával segített gazdag állampolgároknak jelentős pénzeket külföldre juttatni. A gyanúról az állami CCTV televízió számolt be, amely a négy nagy állami bank közül a BOC-t nevezte meg, ahol ilyen "pénzmosás" előfordult. 

A hongkongi South China Morning Post napilapnak névtelenül nyilatkozó szakember szerint a a BOC nem az egyedüli, a középméretű China Citic Bank is nyújtott ilyen szolgáltatást. A szakértő szerint azonban nincs szó illegális tevékenységről, az emlitett két bank állítólag azután kezdett ebbe a szolgáltatásba, hogy ehhez külön engedélyt kapott a központi People's Bank of China (PBOC) guandongi központjától ilyen külföldi átutalásokra.

A CCTV két napja hozta le azt a titokban készült felvételt, amelyen a BOC guandongi fiókjának egyik alkalmazottja elmagyarázza egy "ügyfélnek" (valójában a riporternek), hogy miként lehet átutalni külföldre az évente engedélyezett 50 ezer dollárnál nagyobb összegeket. Az állami televízió kommentáló mondatai szerint "egyértelműen pénzmosási szolgáltatást" ajánlott az alkalmazott. A televízió azt állította, hogy a BOC emlitett guandongi fiókintézete idén már hatmilliárd jüan (majd egymillárd dollár) nagyságrendben utalt át külföldre a kinaiul youhuitongnak nevezett szolgáltatás keretében. Főleg külföldre távozó vagyonos kínaiak éltek ezzel a lehetőséggel, akik új lakóhelyükön kívántak beruházásokba kezdeni – írja a South China Morning Post.

A BOC a tévéadást követően közleményt tett közzé, miszerint a youhuitong egy kísérleti, ám 2011-ben engedélyezett szolgáltatás. A nyilatkozat szerint csak Guandong tartományra vonatkozik, s egyelőre nem áll szándékukban országosan kiterjeszteni. Ismét csak a hongkongi lapnak névtelenül nyilatkozó szakértő azt magyarázta ezzel kapcsolatban, a központi PBOC a Bank of China és az említett Citic Bankot választotta ki a kísérletre, amelynek hátterében a pekingi kormányzatnak az a törekvése húzódik meg, hogy jobban tudják menedzselni Kína mintegy négyezermilliárd dollárra becsült külföldi valutatartalékait, illetve ily módon is elősegíteni a jüan globális használatát.

Egy megkérdezett svájci bankszakember pedig úgy vélekedett, hogy a nemzetközi pénzügyi világban immár közismert ez a kínai gyakorlat, ami azért sem meglepő, mert Hongkongban nincs átváltási ellenőrzés. A washingtoni Global Financial Integrity becslése szerint Kínából 2002 és 2011 között valamivel több mint egy ezermilliárd dollár nagyságrendű illegális pénzkiutalás történt külföldre.

Mióta a múlt év márciusában Xi Jinpinget (Hszi Csinping) beiktatták elnöknek, felerősödött az egész országban a korrupció elleni harc, fontos beosztásban lévő vezetők tucatjai ellen indult fegyelmi. Az említett hongkongi napilap kommentáló sora szerint "nyílt titok Kínában", hogy növekvő számban távoznak külföldre az új légkörben a feszültté vált állami hivatalnokok hozzátartozói. A CCTV leleplező riportja az ellenőrzés kiskapuit kihasználó pénzmosásról alighanem ezzel a jelenséggel hozható össze. A hivatalos állami hírügynökség, a Xinhua pénteki vezető híroldalán még fenn volt a központi POBC csütörtöki bejelentésének leedje, miszerint vizsgálatot kezdeményeznek a pénzmosási szolgáltatás gyanújáról, ám a részletes hír már nem volt elérhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.