Pénzhez jutott az E-Star: folytatódik a 2012-es kötvények visszavásárlása

Az E-Star a későbbi lejáratú kötvényei visszavásárlását ugyanakkor bizonytalan időre elnapolta. Jelenleg cég a hitelezői követelések kevesebb mint felét tudja csak kifizetni.

A Magyar Államkincstár 2012. október 26-án átutalta az E-Star Nyrt. leányvállalata, az E-Star ESCO Kft. részére a Fejér és Veszprém megyei projektek megszüntetése miatt esedékes pénzt, összesen bruttó két és fél milliárd forintot, mely 2012. október 27-én jóváírásra került a társaság számláján – adta hírül a cég.

A befolyó összegből az E-Star ESCO Kft. a saját lejárt szállítói és banki tartozásainak megfizetését követően kész az E-Star Nyrt. által korábban visszavásárolt 2014/A, 2015/A és 2016/C kötvények megvásárlására 26 százalékos bruttó árfolyamon, valamint 190 millió forint kölcsön biztosítására az E-Star Nyrt. részére.

A kölcsönből az E-Star Nyrt. a még vissza nem vásárolt, de már esedékessé vált 2012/A kötvénytartozásokat 35 százalékos bruttó árfolyamon vásárolhatja meg.

A cég közleménye egyben tudatja, hogy az E-Star Nyrt. és az E-Star ESCO Kft. által korábban tervezett, 2014/A, 2015/A és 2016/C kötvények visszavásárlását célzó nyilvános aukciót az E-Star Nyrt. bizonytalan időre elhalasztja.

A szállítói tartozások és banki tartozások fennmaradó részének rendezését, valamint a tulajdonosi kölcsönöket a cégcsoport a későbbiekben a követeléseiből várhatóan befolyó összegekből kívánja megoldani.

Az E-Star csoport magyarországi érdekeltségeinek az Államkincstártól befolyt forrásokból a kötvényvisszavásárlás után fennmaradó 920 millió forintból kellene a fennmaradó tartozásait rendezni. A cég közleményéből kiderül, a tartozások jóval meghaladják a maradék összeget: így a céget  650 millió forintnyi szállítói követelés, 1 milliárd forint összegű tulajdonosi kölcsön, illetve megközelítőleg 500 millió forint banki tartozás terheli.

Az E-Star néhány hete jelentette be, hogy több önkormányzattal megszüntette a szolgáltatási szerződéseket a díjfizetési kötelezettség megszegése miatt.

A társaság közleménye szerint az E-Star ESCO Kft. megállapodott a magyar állammal a Fejér megyei és Veszprém megyei beruházások megszüntetéséről. A megállapodás értelmében megszüntették az E-Star ESCO Kft., a magyar állam, valamint a közös tulajdonban álló társaságok között a szolgáltatási és a hozzá kapcsolódó egyéb szerződéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.