Pénze helyett áránál van az ipar

Felmérte az ipari termelői árak változását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): nagy szenzáció nincs.

Az idén októberben a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző havinál. A csökkenés a feldolgozóipari ágazatokon belül főként a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása és a járműgyártásban történt árváltozás következménye.

Októberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében ugyanekkora mértékű esést mutatnak. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (3 százalék), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (2,7 százalék) valamint a gép, gépi berendezés gyártása (0,9 százalék) területén voltak alacsonyabbak az árak, mint az előző hónapban.

Nagyobb mértékben növekedtek ugyanakkor az árak a vegyi anyag, termék gyártásában (1,6 százalék) és az élelmiszeriparban (1,5 százalék).

Nem történt változás a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban és a kohászat, fémfeldolgozás területén. A többi feldolgozóipari ágazatban az árváltozás mértéke mínusz 0,8 és plusz 0,3 százalék között alakult.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai az előző havi szinten maradtak.

A feldolgozóipari ágazatok októberi belföldi értékesítését 2,6 százalékos áremelkedés jellemezte 2011 azonos időszakával összehasonlítva. Legnagyobb mértékű növekedés a vegyi anyag, termék gyártásában (8,6 százalék), az élelmiszeriparban (7,5 százalék), valamint a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (2,6 volt) volt.

Az előző év októberéhez viszonyítva jelentősebben csökkentek az árak a gép, gépi berendezés gyártás területén (4,4 százalék), a járműgyártásban (3,3 százalék) és a kohászat, fémfeldolgozásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (2,5-2,5 százalék).

A többi feldolgozóipari ágazatban  mínusz 1,7 és plusz 2,2 százalék közötti változást regisztrált a KSH. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 októberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékkal, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,4 százalékal csökkentek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4 százalékkal nőttek az árak. 

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,9 százalékkal voltak magasabbak. Tavaly októberhez képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,1 százalékkal emelkedtek, a beruházási javakat előállító ágazatokban pedig 2,8 százalékkal estek vissza az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 októberében az előző havihoz képest 0,6, az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékkal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,6 százalékkal, az amerikai dollárhoz képest 1,5 százalékkal erősödött. A 2011 októberében jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 4,8 százalékkal erősödött, a dollárhoz mérten 0,5 százalékkal gyengült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.