Péntekig igényelhető az agrártámogatás

Már csak egy napjuk maradt a termelőknek az agrártámogatásokhoz szükséges igénylés benyújtására. Május 15-én jár le a határidő, s eddig több mint 173 ezren jelentkeztek be.

Segítséggel vagy önállóan, de minden gazdálkodó az internetet használja, ugyanis az idén  csak elektronikus úton igényelhető a területalapú és további 15 másik jogcímhez tartozó támogatás. Ebbe a körbe tartoznak például az agrár-környezetgazdálkodási és a kedvezőtlen termőhelyet után járó (KAT) támogatások, de az erdőtelepítéssel, hízott bika és anyatehén tartáshoz kapcsolódó támogatások is egy támogatási kérelemben igényelhetők.

Fontos és betartandó a május 15-i egységes támogatási kérelem (közismert nevén területalapú támogatás) benyújtási határideje.

Eddig több mint 173 ezer gazdálkodó benyújtotta már a kérelmét, akik közül minden negyedik, azaz közel 35 ezer gazdálkodó a Magyar Agrárkamara információs szolgálatát és 202 tanácsadóját kereste fel ingyenes segítséget kérve a kérelmek benyújtásához.

Megtudtuk azt is, hogy az egységes támogatási kérelem benyújtásának határideje 2009. május 15-én lejár. Ezt követően további 25 napon keresztül benyújtható ugyan a kérelem, azonban itt már szankcióra számíthat a gazdálkodó. Ennek mértéke munkanaponként egy százaléknyi levonás az adott támogatás értékéből.

Számítógépesített gazdák

Ebben az évben már volt egy számítógépes-internetes adatszolgáltatási akció a mezőgazdaságban. Április 14-ig kellett benyújtaniuk az ÚMVP-ban támogatást nyert gazdálkodóknak a monitoringhoz kapcsolódó adatszolgáltatást, amely a vidékfejlesztési program végrehajtásának ellenőrzésére, mérésére szolgáló informatív adatokat tartalmazta. Ennek kapcsán a tanácsadók ugyancsak ingyenesen nyújtottak segítséget több mint 6300 gazdálkodó számára.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.