Pengeélen egyensúlyoz Görögország

A piac már beárazta a görög államcsődöt, de van még esély a helyzet politikai megoldására anélkül, hogy Athén kilépne az eurózónából.

Rácz Margit, a Világgazdasági Intézet kutatási igazgatója szerint elkerülhetetlen Görögország távozása az eurózónából, Madár István, a Budapesti Corvinus Egyetem docense viszont úgy véli, ez még elkerülhető. Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint a piac már beárazta a görög államcsődöt, de a politikai megoldásra még 50  százaléknál nagyobb az esély. Az Európa Klub keddi rendezvényén az elemzők nem jutottak konszenzusra a görög válság megoldásáról, illetve megoldhatóságáról.

Rácz Margit, a Világgazdasági Intézet kutatási igazgatója szerint elkerülhetetlen Görögország távozása az eurózónából, mivel az Európai Unió és Németország nem tud engedni, az aktuális hitelnyújtás feltétele továbbra is a görög államháztartás konszolidálása.

Madár István, a Budapesti Corvinus Egyetem docense ugyanakkor úgy vélte, Görögország maradhat az euróövezetben. De hangsúlyozta azt is, ha fel lehetne állítani egy reális költség/haszon elemzést, akkor már könnyebb lenne megválaszolni az alapkérdést: a görög vagy a német polgár fizesse-e a számlát.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője úgy látja, hogy a piac már beárazta a görög államcsődöt. Személyes tapasztalata szerint egy görög állampapírba befektető kétszer 80 százalékot vesztett. Az elemző szerint Görögország benntartása az eurózónában elsősorban politikai kérdés; annak valószínűségét pedig, hogy sikerül politikai megoldást találni erre, 55 százalékra tette.

Barcza György megoldási javaslata szerint a Görögországnak nyújtott 170 milliárd euró hitel felét le kellene írni. Az elemző megjegyezte azt is, Németországnak tudomásul kellene vennie, hogy nem nyerhet mindig, hiszen az euró bevezetése révén olyan versenyképességi előnyre tett szert, hogy "letarolhatta a piacot".

Rácz Margit a németek gondolkodását magyarázva kijelentette: Németország azért versenyképes, mert volt tíz olyan éve, amikor nem emelkedtek a bérek, miközben másutt hitelből nőtt a jólét. A Világgazdasági Intézet kutatási igazgatójának prognózisa szerint az eurózónát csak akkor lehet megmenteni, ha az öt-hat magország, amelynek hasonló a fejlettsége és a kultúrája, mélyíti az integrációt, a többiek pedig csak akkor maradhatnának az eurózóna tagjai, ha képesek betartani a szigorú maastrichti kritériumokat. Ennek legnagyobb nehézsége, hogy az adósságválság finanszírozása nincs megoldva, ha pedig a gazdaság növekedése megáll, akkor nem lehet kinőni az adósságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.