Pellengérre állították a franciákat

A közgazdászok és elemzők szerint Franciaország lesz a következő állam, amelyet a Standard and Poor’s Amerika után megfoszt elsőrendű, AAA-s adósbesorolásától.

Franciaország esetében az országkockázati felár magasabb, mint például Csehország, Malajzia, Mexikó, Thaiföld vagy éppen Texas állam esetében – érvelnek a közgazdászok, aláhúzva, hogy az ország sérülékenysége az euróövezeti adósságválság közepette magasnak számít. A francia adósságtörlesztés megakadása esetére köthető biztosítási csereügyletek (CDS) felára 143 bázispont, szemben Svájc 35, Spanyolország 408 és Olaszország 387 pontjával.

Az UBS bank londoni stratégája Paul Donovan szerint Franciaország messze nem AAA-s állam, és a piac sem így kezeli őket, noha mindhárom nagy hitelminősítőnél ezzel a besorolással szerepelnek. Amerikával ekkentétben a franciák nem maguk rendelkeznek valutájuk felett, s nem tudják szükség esetén a bankóprés segítségét igénybe venni – érvelt Donovan.

Aníg a francia államadósság a bruttó hazai termék (GDP) 84,5 százalékának felel meg, a baj közeléből menekülni igyekvő olaszoknál ez az érték 120,3 százalék. A franciák gazdasági növekedése 2007 óta rendre kétszerese az olaszokénak, viszont költségvetési hiánya 2006 óta mindig magasabb, mint a taljánoké.

Mindezeket figyelembe véve az S&P-nél az olaszokra adott A+ besorolás négy fokkal rosszabb a franciákánál. Ekkora különbség a két ország között nincsen az elemzők véleménye szerint. Tripla A-s minősítéssel még a finnek, a németek, az osztrákok, a hollandok és a luxemburgiak rendelkeznek az euróövezet 17 tagállama közül.

A franciáknak következetesen végre kell hajtaiuk a korhatáremeléssel megindított nyugdíjreformjukat, radikálisan csökkentenük kell jóléti kiadásaikat és rendbe kell szedniük költségvetésüket – üzente a Standard & Poor’s  egy júniusban kelt állásfoglalásában, eltérő esetre az AAA minősítés lerontását kilátásba helyezve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.