Példás az összhang a jegybanknál

Teljes egyetértésben döntött a monetáris tanács legutóbbi, május 28-ai ülésén az alapkamat 25 bázispontos csökkentéséről, amivel 4,50 százalékra mérsékelték az irányadó rátát. Az ülésről kiadott jegyzőkönyv az előző havi kamatdöntések indoklását ismétli meg.

Hét-nullás eredménnyel abszolválta május 28-ai ülésén az alapkamat csökkentését a monetáris tanács, amelynek ülésén ezúttal jelen volt Matolcsy György jegybankelnök is. „A monetáris tanács megítélése szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése idén indulhat meg újra, ugyanakkor mind a külső, mind a belső kereslet továbbra is korlátozott mértékű bővülést vetít előre.

A kibocsátás elmarad potenciális szintjétől, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. A Monetáris Tanács a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami biztosítja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon” – köszönnek vissza az ismerős mondatok a tanácsülésről készített rövidített jegyzőkönyvből.

A heteknek szilárd meggyőződésük, hogy az infláció a 3 százalékos jegybanki cél alatt marad, és folytatódik a dezinfláció. Mint ahogy a recesszióból való kilábalásban sincsenek különvéleményen a tagok, arra még az eső félévben esélyt láttak. Alapigazságként azt is leszögezik, hogy a növekedésnek az export a hajtóereje, s ha nő a kereslet a magyar termékek iránt, akkor gyorsulhat a GDP bővülése is.

Az a megállapítás viszont – a minap 300 forint fölé emelkedett, majd onnan visszakúszott forintárfolyam tükrében – ma már nem állja meg a helyét, hogy a globális pénzügyi piacokat erős kockázatvállalási hajlandóság jellemzi.

A tanácstagok egyöntetűen az óvatos monetáris politika folytatására hívják fel a figyelmet, a kedvező globális pénzpiaci hangulat és a világgazdaság lassú növekedési tempójának kettőssége erre figyelmezteti őket. A további kamatcsökkentésekre pedig akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok – írják.

Az előbbi feltétel adott, utóbbi azonban elsősorban attól függ, hogy az amerikai gazdaság élénkítését szolgáló, s a globális befektetői optimizmust tápláló jegybanki kötvényvásárlási programot mikortól lassítja és állítja le a Fed.

Elemzők szerint a június végi 25 bázispontos újabb kamatvágást nagyobb rizikó vállalása nélkül megteheti a monetáris tanács, akár 300 forintos euróárfolyam esetén is. Igaz, nem szabad a lengyelek hibájába esni, akik a múlt héten 25 bázisponttal 2,75 százalékra vitték le a kamatot, aztán alig győzték az intervenciókkal visszahozni a helyére az elszabadult zlotyt.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.