Peking magával rántotta a világ vezetőit

Recseg-ropog a kínai gazdaság, s ennek hangjai immár komoly félelmet okoznak a globális pénzpiacokon is. Ismét egyre többet hallani arról, hogy lassul a ázsiai ország gazdasága, az eladósodottság mértéke pedig aggasztó.
A gondok egyre szembetűnőbbek, erről csütörtöki tőzsdei fejlemények is tanúskodtak: a sanghaji és a sencseni börzén pillanatok alatt 7 százalékkal zuhant az index, ami miatt felfüggesztették a kereskedést.

Mindez annak a következménye volt, hogy az ország jegybankja a várakozásoknál jóval alacsonyabb – 6,5646 jüan/dollár – értéken állapította meg a napi középárfolyamot. A héten egyébként már másodszor kellett berekeszteni a kereskedést, mert a tőzsdeindex esése elérte a 7 százalékot. Az erre vonatkozó rendelkezést alig egy hónapja fogadták el.

Zászló a Bank of China épületén a londoni Cityben
Zászló a Bank of China épületén a londoni Cityben
Toby Melleville / Reuters

Érthető, hogy ebben a helyzetben már a következő, a befektetők által eddig márciusra tett amerikai kamatemelést sem várja annyira a piac, sőt, ma már számos alapkezelő arca inkább elfehéredik, ha erre gondol.

Ezek után nem meglepő, hogy a világ vezető tőzsdéi is csak kínlódtak. A japán Nikkei 2,33 százalékkal, 17767 pontra zuhant. Hongkongban még rosszabb volt a helyzet, ott a kereskedés végén 3,09 százalékos esést mutatott a tábla. A frankfurti DAX még ennél is csúnyábban festett napközben, hiszen az első számú index 3,5 százalékos mérséklődést is mutatott.

A londoni FTSE és a párizsi CAC szintén közel 3 százalékos mínuszt produkált. Ehhez képest a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egész prímán állta a sarat: kora délután „csupán” 2 százalékos esést jegyezhettek fel. Az azonban már kevésbé volt örömteli, hogy prémium kategóriában egyetlen olyan részvény sem volt, amely emelkedett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.