Pécsen átadták az állami napelemtelepet

A korábban kilátásba helyezett február végi határidőben műszakilag átadták az állam új pécsi napelemtelepét. Ha a kereskedelmi üzem is beindul, a kiválasztott állami - jellemzően helyi - intézmények ingyen kapják a Napból nyert áramot.

Elkészült Pécsen az MVM Hungarowind Kft. napenergiát hasznosító - fotovoltaikus - erőműve - közölte az állami energiacsoport. A 10 megawattos (MW) létesítmény célja, hogy növelje a megújuló források arányát a hazai energiafelhasználásban. A beruházás több mint négymilliárd forint uniós és állami támogatás segítségével valósult meg. A pécsi napelemes erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten.

A sikeres próbaüzem után megtörtént a napelemes erőmű műszaki átadása. A költségvetési és állami szervek villamosenergia-költségeinek csökkentése érdekében elkészült naperőmű beépített 10 MW-os kapacitásával az egyik legnagyobb ilyen létesítmény az országban. Az erőmű várhatóan március első felében állhat kereskedelmi üzembe.

Az erőművet az Európai Unió és a Magyar Állam összesen 4,2 milliárd forinttal támogatta. Az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította.

A fotovoltaikus erőmű a  Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben helyreállított zagyterén létesült. Ezzel a több mint 10 hektáros terület a lehető legkörnyezettudatosabb módon hasznosult. Az erőmű nagyságát és a kivitelezés összetettségét jól mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelempanelt kellett felszerelni, a kivitelezésen pedig csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott.

Az erőmű évente 10,1 millió kWh villamos energia előállítására képes károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett. A beépített összkapacitás nyolc, egyenként 1,25 MW-s modul összekapcsolásával jön létre. Az egyes mezők pedig egymástól függetlenül is képesek működni. A naperőmű tervezését és kivitelezését a nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott MVM Ovit-AsiaNet Hungary-konzorcium végezte. A műszaki ellenőri feladatokat az MVM Erbe látta el -  zárul a közlemény.

Csúszással is rekordrövid kivitelezés

Mint arra korábban felhívtuk a figyelmet, a kormány tavaly nyári kormányhatározatai és a közbeszerzési eljárások alapján az állami napelemes erőművet eredetileg tavaly december 15-ig kellett volna teljes mértékben átadni. Az MVM-nek azért kellett további több mint 700 millió forinttal megfejelni a beruházási költségeket, mert az év végi határidőig se adták át a létesítményt. A közlemény tanúsága szerint a február végére módosított átadási határidőben is csupán a műszaki átadás valósult meg: a kereskedelmi üzemkezdetet már március elejére teszik. Mindazonáltal szakértők szerint a nagyjából fél éves kivitelezés a napelemtelepek több éves telepítési idejéhez képest rekordrövid és már-már növeli a meghibásodások esélyét is. A kormány elképzelései szerint a napelemtelep termelte áramot egyes kiválasztott állami intézmények mostantól ingyen kapják meg. Az MVM az üzemeltetésért cserébe az ár áfatartalmát kapja csak meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.