Pécs legnagyobb fogyasztója is szerződött a Tettyével

Pécs legnagyobb fogyasztója, az egyetem is elismerte jogos szolgáltatójának a város új vízműcégét, a Tettye Forrásház Zrt.

Szolgáltatói szerződést kötött a Tettye Forrásház Zrt.-vel a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A város legnagyobb vízfogyasztója október 5-ig visszamenőleg vállalta a víz- és csatornadíj befizetését. A társaság közleménye szerint valamennyi nagyfogyasztó partnerének tekinti Pécs új vízszolgáltatóját.

A cégnek stratégiai jelentőségű az egyetemmel való megegyezés, mivel a PTE éves vízszámlája mintegy félmilliárd forint. A felsőoktatási intézmény vezetése a közelmúltban azt tervezte, a vízdíjat bírósági letétbe helyezi, mert bizonytalan, hogy a korábbi vagy az új szolgáltatónak kell-e fizetnie. Az egyetem vezetői azzal érveltek, hogy az intézménynek a Pécsi Vízmű Zrt.-vel van szerződése, de jelenleg a Tettye Forrásház Zrt. szolgáltat. Ha a Pécsi Vízműnek fizetnének és a cég esetleg időközben megszűnik, nincs kitől visszaperelni a pénzt. Ha a Tettye Forrásháznak utalnak, s a pert a Pécsi Vízmű nyeri, aligha kapnák vissza az összeget, mert a Tettyét mindössze ötmillió forint tőkével alapították. A bírósági letétbe helyezés a polgári törvénykönyv szerint fizetésnek számít, azaz nem fordulhat elő, hogy az egyetem nem kap vizet a szolgáltatótól.

Az ügy előzménye, hogy az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottjai október 5-én ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetői körét. A lépés azután történt, hogy a város közgyűlése Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízműtől, miután a felek határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túl drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezi előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

A Tettye közleménye megjegyzi, hogy a társaság szoros együttműködést alakított ki a fogyasztók képviselőivel, a társasházi közös képviselőkkel, lakásszövetkezetekkel.  Emellett  elindította új, interaktív weboldalát és e-ügyfélszolgálatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.