Patai a csekkadóról: nyílt hülyeségek vannak az elképzelésben

Magyarázni sem kell, mit gondol Patai Mihály a kormány tranzakciós adójának tervéről. A Magyar Bankszövetség elnöke szerint "nyílt hülyeségek vannak az elképzelésben".

Patai Mihály szerint a kormánynak újra kellene gondolnia a tranzakciós adót, mert az elképzelés ellentmondásokat tartalmaz, és két "katasztrofális" év után gyakorlatilag a tönk szélére küldené a magyar bankszektort, amely így nem tudna hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez.

A Magyar Bankszövetség elnöke csütörtökön az M1 Az Este című műsorában hangsúlyozta: a tavaly decemberi megállapodás szerint 2013. január 1-jétől 50 százalékkal mérséklődnie kellene a speciális bankadónak, azonban ehelyett 150 százalékra emelkedik a bankok terhe. Az idén fizetett 120 milliárd forint után jövőre 60 milliárd lenne a megállapodás szerint, ehelyett 190 milliárdot kellene fizetniük. Hozzátette: nem akarnak semmiféle adót átterhelni a végfelhasználókra, a megállapodáshoz szeretnék tartani magukat.

A bankszövetség elnöke kifogásolta azt is, hogy kedden délután két órára kaptak meghívást a minisztériumba azzal, hogy elkezdik a tárgyalásokat, amihez este kidolgozta a bankszövetség elnöksége a koncepcióját, kinevezte a delegációját, a kormány azonban már kedden reggel bejelentette, hogy jóváhagyta a bankadót.

Ha az új adót bevezetik, a speciális bankadót mindenképpen ki kell vezetni 2013-ban – hangsúlyozta Patai Mihály, hozzátéve, hogy a következő hetekben mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy kompromisszumra jussanak a kormánnyal.

Patai szerint a tranzakciós adóról szóló elképzelések ellentmondásokat tartalmaznak. Példaként elmondta: van olyan magyar nagyvállalat, amely tízezer milliárd forint értékű betéteket helyez el két-három napra a magyar bankokban, majd a jobb feltételek miatt más hitelintézetekbe viszi át. Mivel minden tranzakció után egy ezrelék adót kellene fizetni, ez minden lekötéskor 10 millió forintot jelentene. Ha a vállalat évente százszor mozdítja meg a tízmilliárd forintját, egymilliárd forint adót kellene fizetnie. Ennek az lesz az eredménye, hogy sem a bank, sem a vállalat nem fizeti meg az adót, hanem elmegy az üzlet más országba – figyelmeztetett. Az elnök szerint ezért ügyfelenként valamilyen felső határt kellene alkalmazni.

A bankszövetség elnöke hangsúlyozta: a végsőkig kompromisszumkészek, s meg fognak egyezni. Nyomást nem gyakorolnak, de a bankok tulajdonosai európai színtéren nyilván elmondják a véleményüket – válaszolta az azt firtató kérdésre, milyen nyomást tudnak gyakorolni, ha szükséges, a magyar kormányzatra.

Matolcsy Györgyről azt mondta, 32 éve a barátja, akivel megbeszélik a dolgokat, csak most a frontvonal két oldalára sodorta őket az élet. Úgy vélekedett, meg kell tudni állapodni, mert "nyílt hülyeségek vannak az elképzelésben". A hitel hiánya szinte minden mozgást megakaszt – mondta Széchenyire hivatkozva arra a kérdésre, mi lesz, ha nem sikerül megállapodni.

Ha a hitelezés nem indul be, nem lesz gazdasági növekedés Magyarországon. Tavaly decemberben megállapodtunk abban, hogy a bankok 60 milliárdos pofont viselnek el. Meg kell találni azt a módszert, amivel visszajutunk ide, mert a 190 milliárdos pofon tönkretesz mindannyiunkat; mindannyian bele fogunk rokkanni – jelentette ki.   

Patai Mihály és Matolcsy György néz farkasszemet a parlamentben
Móricz Simon 2011.12.15. Digitális 2011. december 15. Patai Mihály a Magyar Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás aláírása után. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.