Párolog a vállalatvezetők optimizmusa

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 54,3 pont volt, 3,5 százalékponttal alacsonyabb az 57,8 százalékos januárinál – jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi februárokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,9), és az elmúlt három év átlagát (53,4) is – írja honlapján az MLBKT. A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel csökkentek januárhoz képest.

A BMI 2013 áprilisától kezdve augusztusig folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban hét hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben kétszer nem volt 50 pont felett az index, ami arányaiban hasonló a 2012. március – 2013 februárja között eltelt évhez képest. A 2014. február havi index 3,5 százalékponttal alacsonyabb a januári értéknél (57,8). Február összességében átlagos hónap volt a korábbi évekhez képest.

A BMI komponensei közül a termelési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, de egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már negyedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben nyolcszor volt nagyobb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe csökkent, a mostani a nyolcadik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, és jóval meghaladja az elmúlt három év átlagát. Hasonló a helyzet az 1995 óta mért hosszú távú átlaggal összevetve.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjában azonban ismét bővülést mértünk, és az e havi februári érték 2012-2013 után a harmadik legmagasabb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.