Parlamentbe való probléma: túlárazott az iPhone

A fél internet röhög Oláh Lajos DK-s képviselő írásbeli kérdésén, miszerint túlárazott az iPhone. Pedig nagyon is Varga Mihályra tartozik a kérdés, és nagyon is a Parlamentbe való.

Túlárazott az iPhone Magyarországon – ezzel a címmel nyújtott be írásbeli kérdést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez Oláh Lajos DK-s képviselő. A 444.hu szúrta ki először az irományt, amely egyelőre nincs fent a Parlament honlapján, csak azt regisztrálta a rendszer, hogy a kérdés beérkezett. Maga a PDF-dokumentum később kerül majd fel, miként olvasható lesz a minisztérium hivatalos válasza is. Éppen ezért felhívtuk a képviselőt, megtudakolván, miért pont e témában ad feladatot a miniszter stábjának, miközben első hallásra azért vannak közérdekűbb problémák is.

Kérdésünkre a képviselő elmondta: nemcsak az iPhone, de több más, nem csak elektronikai termék esetén igaz, hogy Magyarországon számszerűleg többe kerül, mint nyugaton. Legyen az mobil, vagy épp élelmiszer. Azért az iPhone szerepel a kérdés címében, mert most jött ki egy friss felmérés, amely tekintetében 50 (48) ország összevetésében nálunk a harmadik legdrágább az iPhone, nem vásárlóerő-paritáson, hanem nominálisan. – Ha vásárlóerő-paritáson nézték volna, még rosszabb lett volna a helyzet – tette hozzá a képviselő.

Tekintve, hogy a mobilinternet s a ráépülő alkalmazások számos nemzetközi felmérés szerint hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a problémát azonban éppenséggel komolyan is vehetjük. Különösen, hogy nem csak az iPhone-t használók problémájáról van szó – Oláh Lajos Samsungot használ –, hiszen ma már az eladott telefonok több mint fele okostelefon. Növeli a vállalkozások produktivitását, hatékonnyá teszi az üzletmenetet stb. 

Ha megnézzük egy 64GB-os iPhone 5S 288990 forintos fogasztói árát, az Apple honlapján bárki leellenőrizheti, hogy 66239 forint közterhet tartalmaz ez az ár. Németországban ugyanennek a terméknek a 900 eurós árában 144 euró (43200 forint) állami teher rejlik, míg a 999 svájci frankból csak 74 üti az alpesi kormány markát, ami 17760 forint. Vagyis, a nettó árak minden országban közel vannak egymáshoz. Ami különbség: az áfa, a memóriatárhelyért fizetendő szerzői jogi hozzájárulás – ami sok helyütt nincs is –, valamint a különböző termékdíjak. 

Vagyis, nemcsak a mobiltarifák adótartalma az egyik legtöbb idehaza, hanem okostelefon-készülékekhez is mi jutunk a legnehezebben, mert azokat is túladóztatja az állam. Érdekes, ezt pont a szolgáltatók próbálják ellensúlyozni, készülék-ártámogatásokkal, ami persze a tarifákba beépül. Ha innen nézzük, Oláh Lajos kérdése tehát nagyon is közérdekű, nagyon is a Parlamentbe való. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.