Parkolás Kósa Lajosnál: a Nagyerdei Stadionban csak mobillal

Jól tejel az egységes mobilfizetés a közlekedésben: július 1-e óta a Nemzeti Mobilfizetési (NMF) Zrt. és viszonteladói több mint 1,8 milliárd forintot szedtek be az autósoktól. A "kaszálás" a közterületi parkolók és az autópályák után elérte a Kósa Lajos irányítása alatt álló Debrecen Nagyerdei Stadionját is, de az igazán trendi gépkocsi tulajdonosok zsebéből már szinte automatikusan veszik ki a pénzt.

Augusztus végéig több mint 2,3 millió parkolásért fizettek mobiltelefonon az autósok hazánkban – közölte Veres Mihály. Az NMF Zrt. vezérigazgatójának összegzése szerint cégük és viszonteladóik együttesen mintegy 982 millió forint parkolási díjbevételt könyveltek el. De bevételeikhez hozzájárultak az autópályákon közlekedők is. Az elmúlt két hónapban 247 ezren váltották meg a díjas utak használatára szóló jogosultságukat az országos rendszerben. Az e-matricák és tehergépkocsik által fizetett megtett úttal arányos díjak révén 838,5 millió forint folyt be az állami kasszába.

Mindezt úgy, hogy az NMF és partnerei közti első, július végi elszámolás idején kevés volt a vitás eset. Az országos mobilfizetés beindulását követő hónapban 1,1 millió parkolási tranzakció révén 476,2 millió forintot fizettek be az autósok. Eközben a panaszok száma nem haladta meg a néhány tucatot, a vitatott fizetési tételek együttes összege pedig a pár tízezer forintot.

A vezérigazgató úgy tartja, az NMF rendszere jól vizsgázott. Ami szerinte mérhető a mobilfizetés népszerűségének növekedésén is. Júliusban és augusztusban legalábbis az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többen rendezték parkolási díjaikat mobil eszközzel. Országos átlagban a díjas parkolókat használó autósok 55 százaléka telefonjával fizet. Ezen belül a főváros egyes kerületeiben a mobilfizetés mértéke már meghaladja a hatvan százalékot, vidéken viszont a közlekedők nyolcvan százaléka még az érmés parkoló automatákat használja.

Az NMF-nél azt mondják: a mobilos díjfizetés mértékének országos átlagban el kellene érnie a 70-80 százalékot. Ehhez a készpénzes fizetést háttérbe kell szorítani, amihez hozzájárulhat, hogy az állami szolgáltató hét viszonteladója mellé szeptemberben újabb négy csatlakozik. Köztük egy olyan is, amelynek ügyfelei az egyre elterjedtebb járműkövetési rendszerek használatával szinte automatikusan fizethetnek a parkolásért. Az új szolgáltatást választó, díjas parkolóban megálló autósok, azonnali értesítést kapnak fizetési kötelezettségükről, és egy gombnyomással elindíthatják, illetve elinduláskor megállíthatják virtuális parkolóórájukat.

Az állami mobilfizetési cégnél ígérik: hamarosan új szolgáltatásokkal lépne a piacra. A tervek között szerepel a kulturális rendezvények, szabadidős létesítmények látogatására jogosító jegyek mobiltelefonos fizetésének bevezetése, illetve a közösségi közlekedés egységes e-jegyrendszerének kialakítása. És, hogy újdonságokból addig se legyen hiány, az NMF szolgáltatásaival megjelenik a nem közterületi fizetős parkolókban is. Az első ilyen a debreceni Nagyerdei Stadion mélygarázsa, amelynek 198 férőhelyére a látogatók már mobiltelefonon válthatják meg a jegyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.