Pár ezerért kötelezőt váltanak az autósok

Az ügyfelek döntő többsége elégedett biztosítójával, de ez nem tartja vissza attól, hogy akár már egy csokor virág áráért is új szolgáltatóhoz szerződjön. A nagyfokú árérzékenység miatt idén is annyian válthatnak biztosítót, mint tavaly.

Az autósok 92 százaléka elégedett jelenlegi biztosítójával, ennek ellenére a többség már néhány ezer forintért hajlandó lecserélni kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb) és szolgáltatóját – derül ki az Aegondirekt.hu felméréséből. Az október közepén, az interneten elvégzett nem reprezentatív, ugyanakkor több mint 11 ezer felhasználó által kitöltött kérdőíves kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók 64 százaléka ötezer forint, 96 százaléka pedig 20 ezer forint éves díjmegtakarításért váltana biztosítót.

Az idei kampány során várhatóan mintegy 600-800 ezer ügyfél válthat biztosítót, akiknek a korábbi évek tapasztalatai szerint több mint fele az interneten köti majd meg új biztosítását – mondja Marosvölgyi Péter, a direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló Aegondirekt.hu vezérigazgatója.

A módosított biztosítási törvény szerint a társaságok jövő év január 1-től már év közben is bármikor hirdethetnek új kgfb-díjakat, s azok a szerződés megkötésétől számított egy évig lesznek érvényesek. A 11 ezer megkérdezett közel 90 százaléka azonban e két hónap múlva érvénybe lépő fontos változás részleteit nem pontosan ismeri: sokan úgy értelmezik, hogy szerződésüket januártól bármikor módosíthatják, ami nem igaz, hiszen továbbra is csak az adott szerződés évfordulójával válthatnak – mutat rá a felmérés.

Az idei kgfb-kampányban, bár a biztosítók többsége tovább csökkentette díjait, a szereplők közötti verseny elsősorban az újonnan megjelenő közel tucatnyi kiegészítő biztosítás vonatkozásában erősödik. A kutatás ezt a kérdést is vizsgálta: az autósok negyede megfelelő díj esetén balesetbiztosítást, és alig kisebb része, 22 százaléka kátyúbiztosítást vásárolna kiegészítő biztosításként. Ezek mellett az autósok jelentős része a velük utazó kisállatok biztosítására, vadkárbiztosításra, illetve a rendszám- és forgalmiengedély-pótlásra áldozna további forintokat.

Az Aegondirekt.hu felmérése a casco kötési motivációra is kitér. Az ilyen szerződéssel is rendelkezők legnagyobb része, 40 százaléka fél autója ellopásától, 38 százaléka tart attól, hogy az általa okozott balesetben megsérül az autója, míg a megkérdezett 11 ezer ügyfél közül cascóval is rendelkező 2904 válaszadó 22 százaléka aggódik amiatt, hogy valamilyen elemi kár (például tűz) éri járművét – tette hozzá Marosvölgyi Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.