Pápa szerint a mohóság vezetett a válsághoz

A gazdag államok a szegényeket "zsarolva" nyújtanak számukra segítséget, s bizony a mohóság vezetett a a rendkívül mély gazdasági válsághoz – vélekedett a katolikus egyházfő XVI. Benedek.

A globális pénzügyi válság annak a magatartásnak az eredménye, amely rövid távú nyereségre törekszik a közjó rovására - mutatott rá csütörtökön a katolikus egyházfő.
Éves békeüzenetében XVI. Benedek pápa rámutat: a pénzügyi rendszer legfontosabb szerepe az volna, hogy biztosítsa a hosszú távra szóló beruházásokat és ezáltal a tartós fejlődést.

A pápa sajnálkozva állapítja meg: a dölyfösség azt eredményezi, hogy az aranyból épült házat sivatag és hanyatlás veszi körül. Ezzel a megfogalmazással azt a véleményét érzékeltette, hogy a szegények és a gazdagok közötti szakadék még a legfejlettebb országokban is tovább mélyült az utóbbi időben. A pápa az írásban megállapította, hogy a globalizáció önmagában nem képes megteremteni a békét. Sőt, számos esetben megosztottságot és ellentéteket szül, és ez szükségessé teszi, hogy mély szolidaritást teremtsünk meg, amelynek célja, hogy mindenki részesüljön a javakból. Vagyis a globalizációval a szegényeknek és a  gazdagoknak egymással szolidaritást vállalva kell szembeszállniuk.

A gazdag államokat azzal a váddal illette a katolikus egyházfő, hogy a szegény országoknak azokat "zsarolva" nyújtanak gazdaság segítséget. A pápa újfent kikelt az ellen az érvelés ellen, hogy a  szegénység kiváltó oka a demográfiai problémákban keresendő. A  katolikus egyház szerint a népesség a gazdagságot jelenti, nem pedig a szegénység mutatója. A születésszabályozást szorgalmazó nemzetközi kampány a pápa szerint nem tartja a tiszteletben a nők és a házaspárok gyermekvállalási akaratát. A pápa újévi üzeneteit rendszerint elküldik a világ állam- és kormányfőinek, valamint a nemzetközi szervezeteknek. XVI. Benedek a pénzügyi válság kirobbanása óta bírálja a nemzetközi bankrendszert,  de most nyilvánosságra hozott írásával az eddigi legátfogóbb kritikáját fejtette a pénzügyi világválsággal kapcsolatban.

XVI. Benedek. Tudós tudatlanság?
XVI. Benedek. Tudós tudatlanság?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.