Pannon-Flax csoport tavalyi vesztesége 103,3 millió forint

A győri Pannon-Flax csoport 103,3 millió forint mérleg szerinti veszteséggel zárta a 2008-as évet, szemben az előző évi 30,7 millió forintos nyereséggel - derül ki a társaság pénteken közzétett, auditált, konszolidált, nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti éves beszámolójából.

A vállalatcsoport nettó árbevétele 2,424 milliárd forint volt tavaly, 5,6 százalékkal alacsonyabb a 2007. évinél, az árbevétel 53,2 százaléka exportból származott. A volumencsökkenés mellett a csoportszintű üzemi eredmény 33,4 millió forint veszteségbe fordult az előző évi 42 millió forintos pozitív eredmény után. Az anyavállalat üzemi szinten nyereséges maradt, de a 30,9 millió forintos eredmény csak a fele az előző évinek. A leányvállalatok üzemi eredménye tavaly mínusz 40,3 millió forint volt az előző évi 18,4 millió forint nyereség után.

A pénzügyi műveletek eredménye közel 66 millió forint veszteség volt, amelynek döntő része, mintegy 50 millió forint árfolyamveszteségből származott. A társaság konszolidált saját tőkéje 2,648 milliárd forintról 2,409 milliárd forintra csökkent egy év alatt. A Pannon-Flaxnak nincs hosszú lejáratú kötelezettsége, a rövid lejáratú kötelezettségei 1,641 milliárd forintot tettek ki tavaly év végén.

A társaság tavalyi éves rendes közgyűlése új stratégiát határozott meg, ennek értelmében a textilipari tevékenység, valamint a befektetési, ingatlanfejlesztési tevékenység különválasztása 2008-ban megtörtént. A textilipari tevékenységet a Pannonflax Textil Kft. néven létrehozott leányvállalatba szervezték ki. A Pannon-Flax idei, április 22-i közgyűlésén elfogadott éves beszámoló szerint 2008. első félévében még a célkitűzéseknek megfelelően alakultak az értékesítési eredmények. A második félévben azonban már mutatkoztak a válság jelei, erre egyértelműen utal, hogy a második félévi értékesítés mindössze 65 százaléka volt az első félévinek.

A beszámoló a 2009. évi célkitűzések legfontosabbjaként azt jelöli meg, hogy a válság negatív hatásait minimalizálják, és átmeneti veszteséges gazdálkodás mellett is biztosítsák a társaság hosszú távú működését.
A közgyűlés a részletes ez évi terv tárgyalását a május 19-re kitűzött közgyűlésre halasztotta, azzal az indokkal, hogy a Pannonflax Textil Kft. forgóeszköz finanszírozáshoz szükséges hiteleiről tárgyalások folynak a bankkal, és annak befejezése előtt nem kíván döntést hozni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.