Pánik a tőzsdén, zuhant a forint

Mindenki bukott a Brexittel. A hitelminősítők leveszik a trónról Londont, drágábban jut majd pénzhez, ám a rengéseket az egész világon érzik.

Sokkolóan hatott a globális pénzpiacokra a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését eldöntő népszavazás eredménye. Azonnal beindultak a reflexszerű menekülési „gyakorlatok”. Európa vezető tőzsdéinek irányadó mutatói a hajnali eredményhirdetés után szinte vízbe dobott kőként süllyedtek a nyitás utáni órákban. Frankfurtban a DAX 7-9 százalékos, a londoni FTSE 4-9 százalékos mínuszban volt. A budapesti börze (BUX) ugyancsak méreteset zuhant, hiszen szintén 4 százalék körüli veszteségben volt.

Némi megnyugvás volt ugyan a kezdeti sokk után, de illúzió lett volna bárhol is pozitív számokat remélni. A drámai helyzetben a befektetési alapok „szórták ki az ablakon” a fontot, ennek következményeként 30 éves mélypontra zuhant a brit deviza jegyzése. Az arany viszont erősödött, az unciánkénti ár a csütörtöki 1260 dollárról 1340 dollárra ugrott, ezenkívül a dollár és a japán jen volt kelendő. A brit országkockázati mutató, az ország CDS felára az egy nappal korábbi 33 pontról 56-ra ugrott, ami az év eleji értéknek már több mint háromszorosa. A Fitch Ratings és a Standard and Poor’s hitelminősítő is jelezte: felülvizsgálja a brit államkötvények hitelbesorolását. Ennek következménye, hogy egy kicsivel drágábban tud majd hitelt felvenni a brit állam.

– Nagyon erős a bizonytalanság, a forint euróval szembeni árfolyama reggel 322-es szintig ugrott a csütörtök esti 314-ről, ám délután már 317,5-ig erősödött a magyar deviza. Mégis úgy vélem, hogy az Európai Unió nem kerül recesszióba az angolok kilépése miatt, ám a közösség növekedési kilátásai romlanak – mondta lapunknak Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport 60 százalékos esélyt ad arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióba kerül. A pénzügyi befektetők és piacok legrosszabb álma vált valóra, a szoros előrejelzések ellenére senki nem hitte el, hogy megtörténhet, összegezhető a tőzsdéken történtek alapján a helyzet. Ebben a helyzetben komoly esély van rá, hogy az Európai Központi Bank (EKB) – a helyzet kezelése érdekében – „akcióba lép”, és kibővíti az eszközvásárlási programját, akár a határidő kitolásával, akár a keret emelésével – folytatta Ürmössy. A Bank of England jelezte: mindent megtesz a brit pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartásáért, és kész több százmilliárd font pótlólagos likviditással segíteni a bankrendszert, ha erre szükség lenne. A bizonytalanságot csak fokozza, hogy máshol is felerősödnek az unióellenes hangok.

Kérdés, hogy London mennyit veszít pénzügyi központi szerepéből, elindulnak-e a tőkepiac szereplői Frankfurt felé? A világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Morgan Stanley – a BBC információi szerint – nemsokára megkezdi a londoni pénzügyi negyedből, a Cityből a munkatársainak az átköltöztetését – Frankfurtba, illetve Dublinba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.