Panaszkodik az agrárium színe-java

A kukoricatermelőket képviselő Magosz az aszálykárok, a sertéstenyésztők a magas takarmányárak miatt panaszkodtak mai sajtótájékoztatóikon. A tejtermelők pedig eredetvédelmet kérnek a magyar rögös túróra az EU-tól.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) becslései szerint az idénre várt kukoricatermés majdnem 40 százaléka semmisült meg országszerte a nagy meleg, különösen az utóbbi hét rendkívül száraz időjárása miatt. A veszteség nemzetgazdasági szinten meghaladja a 200 milliárd forintot.

Jakab István, a szövetség elnöke kedden sajtótájékoztatón kiemelte: főként a Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod megyei kukoricatáblákat károsította az aszály. Hangsúlyozta: a Magosz azt javasolja a gazdáknak, hogy az aszálykárok bejelentését időben tegyék meg a falugazdászoknál, akiknél minden ehhez szükséges nyomtatvány rendelkezésre áll. Hozzátette: az agrár kárenyhítési rendszer keretében 8 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Sertéstenyésztők Országos választmányának tagjai pedig keddi ülésükön a magyar sertéstenyésztésről állapították meg, hogy válságban van. A magas takarmányárak mellett a felvásárlási árak olyan alacsonyak, hogy esetenként az önköltséget sem fedezik –állapították meg.

Soltész Gyula, a Tolna megyei Teszöv elnöke, a Naki Mezőgazdasági Zrt. elnöke elmondta: az élősertés felvásárlási ára 395-400 forint kilogrammonként, egy kiló élősertés előállítási költsége ugyanakkor 407 forint körül van. Úgy vélte: ahhoz, hogy a megemelkedett takarmányárakat is fedezze a felvásárlási ár, annak belátható időn belül el kellene érnie a kilogrammonkénti 500 forintot.

A Tej Terméktanács ezenközben a hazai tejágazat helyzetének javítása érdekében eredetvédelmet kér az Európai Uniótól a magyar rögös túróra.

Az erre vonatkozó igényt a szaktárcával történt egyeztetést követően várhatóan szeptemberben vagy októberben nyújtják be – hangsúlyozta Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Tej Terméktanács ügyvezetője kedden, sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: az eljárás hosszú bürokratikus folyamat, de végigviszik, mert tapasztalatok szerint az európai uniós oltalommal rendelkező termékek piaci pozíciója jelentősen javul.

A terméktanács adatai szerint a hazai tejtermelés egyötödéből, mintegy 300 millió liter tejből készül túró, és ennek mintegy fele rögös túró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.