Panama a repülőtéren

Belső gazdálkodási szabálytalanságok miatt büntetőfeljelentést tett a HungaroControl Zrt. felügyelőbizottsága. A cég 48 millió euró értékben olyan devizaügyleteket kötött, amelyek a magyar légiforgalmi irányítás számára veszteséget okoztak. A közlekedési tárca vezetője a cég vezérigazgatóját felmentette.

Saját magát is feljelentette Kiss László. A HungaroControl Zrt. vezérigazgatója február 26-án arról tájékoztatta Molnár Csaba közlekedési minisztert: a légiforgalmi irányításért felelős cég 2008 harmadik negyedévében 48 millió euró értékben devizaügyletekbe kezdett. Miután ez veszteséget okozott a társaságnak a gazdasági vezérigazgató-helyettes és a treasurer munkaviszonyát a cég első embere rendkívüli felmondással megszüntette. A repülőtéri bukta miatt azonban végül a bejelentő vezérigazgatónak is mennie kellett.

A közlekedési tárca közleménye szerint Molnár Csaba szakminiszter február 27-én felkérte a felügyelőbizottságot, hogy független szakértő bevonásával vizsgálja ki a HungaroControl ügyleteinek körülményeit. Az elkészült jelentések feltehetőleg Kiss László felelősségét is felvethették, a tárcavezető ugyanis a tulajdonos állam képviseletében a vezérigazgató megbízatását  és igazgatósági tagságát egyaránt megszüntette. A cég vezetésére - megbízott vezérigazgatói minőségben - Hangyál Gyulát, a HungaroControl vezérigazgató-helyettesét jelölte ki.

Az ügy részletiről egyelőre annyit lehet tudni: a HungaroControl - két bankkal kötött ügyletek részeként - kötelezettséget vállalt arra, hogy egy éven keresztül havi 4 millió eurót 250, illetve 253 forintos árfolyamon elad a bankoknak. A társaság az ügyletekből a forint árfolyamának 250 forint/euró alá történő erősödése esetén realizálhatott volna - összesen legfeljebb 30 millió forint értékű - nyereséget.

A forint árfolyamgyengülésének esetére azonban a cég túlzott kockázatot vállalt. Kiemelt kockázatot jelentett, hogy nem limitálták az átváltási- és a referencia árfolyam közötti különbség mértékét, valamint a bank elérhető maximális nyereségét.

A felügyelőbizottság vizsgálatának eredménye szerint az ügyleteket a HungaroControl belső gazdálkodási szabályzatát sértő módon kötötték meg. A szerződések nem minősíthetők árfolyamfedezeti ügyletnek, sokkal inkább spekulatív jellegűek.

A HungaroControl igazgatósága és felügyelőbizottság a vizsgálatok lezárása után - március 11-én - a tranzakciók azonnali lezárására tett javaslatot, amit a miniszter jóváhagyott. A társaság felügyelőbizottsága ezzel párhuzamosan büntetőfeljelentést kezdeményezett.

A szaktárca közleményéből az is kiderül: Molnár Csaba felkérte a társaság megbízott vezetőjét, hogy tekintse át a HungaroControl belső gazdálkodását, és teremtsen erős garanciákat annak érdekében, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő.

 

Kiss László
Kiss László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.