Palotákat árul Terézváros

Legalább nettó másfél milliárd forintra tehet szert a terézvárosi önkormányzat, ha sikerül eladnia azt a két, diplomatanegyedben található ingatlant, amelyre szerdán hirdettek meg pályázatot.

A Városligeti fasorban egy hosszú ideig zeneiskolaként működő, közel 700 négyzetméteres műemlék épületet adnának elsődlegesen bérbe, ha pedig ez nem sikerül, el. A pályázati kiírás szerint a nem lelakott, de felújítandó ingatlan ára minimum 240 millió forint áfa nélkül.

Városligeti fasor 6.
Földi D. Attila / Népszabadság

Bár a két épület hasznosíthatósága nyilvánvalóan különbözik, összehasonlításképpen: néhány házzal arrébb egy teljes körűen felújított 245 négyzetméteres luxuslakást 340 millió forintért kínálnak. Az egykori iskola használatára egy esetleges bérlő havi kétmillió forintért szerezhetne jogot, feltéve persze, hogy március 29-ig érvényes pályázatot nyújt be az önkormányzatnak.

Andrássy út 21.
Földi D. Attila / Népszabadság

A kerület másik végénél található 36 lakásos – összesen 46 társasházi külön tulajdonban lévő ingatlannal rendelkező – ­Andrássy út 21. szám alatt található épület kikiáltási ára 1,33 milliárd forint. Az új tulajdonosnak a többi között vállalnia kell a csaknem 4600 négyzetméteres ingatlan felújítását 2020 végéig, mégpedig az örökségvédelmi előírások szerint, és bérleti szerződések megszüntetését is saját költségen. A pályázatok rangsorolásakor, természetesen a megszabott feltételek és formai követelmények teljesítése mellett kizárólag az ajánlott vételár a döntő – derül ki a lapunkban is közzétett felhívásból. Csak a pályázati biztosíték összege százmillió forint.

Az Andrássy út 21.-ben jelenleg húsz bérleti szerződés van ­érvényben, 14 lakás üresen áll. Egy több mint 500 négyzetméteres iroda esetében per zajlik díjnemfizetés miatt, a használati jogviszonyok ezenkívül további három esetben tisztázatlanok.

Mutyis darab

Az épület egyike volt annak a tíz terézvárosi épületnek, amelyek értékesítése kapcsán hűtlen kezelés bűntette miatt eljárás indult volt szocialista–szabad demokrata önkormányzati képviselők ellen, akik a gyanú szerint összesen 1,9 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak. Időközben az Andrássy út 21. a vevőtől visszakerült az önkormányzathoz, mivel azonban a lepusztult épület felújítása sokba kerülne, a Hassay Zsófia vezette kerület az értékesítés mellett döntött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.