Pálinkát foglalt a NAV

Vitte a pálinkát és a pálinkafőzőt is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Se ez, se az nem volt szabályos.

A NAV pénzügyőrei a Dél-Alföldön, több alkalommal is lefoglaltak tiltott pálinkafőző készülékeket, miközben lakóingatlanokat ellenőriztek - számolt be a napi.hu.

Az ellenőrzések alkalmával kiderült, hogy a pálinkafőzőknek vagy a mérete haladta meg a - jogszabályban meghatározott maximum - 100 litert, vagy a berendezés készítője nem rendelkezett az előállításhoz szükséges vámhatósági engedéllyel.

Az ellenőrzések megállapították azt is, hogy a lefoglalt berendezések mind minőségi, mind pedig biztonságtechnikai szempontból is kifogásolhatóak. Így az ilyen berendezésekkel előállított alkoholtermékek minősége is megkérdőjelezhető.

A pénzügyőrök minden esetben lefoglalták a tiltott pálinkafőző berendezéseket, az ezekkel előállított alkoholtermékekkel együtt. Így 2013-ban a Dél-Alföldön több mint 240 ezer liter 50 térfogatszázalékos alkoholterméknek megfelelő mennyiségű jogosulatlanul előállított, vagy birtokolt, adózás alól elvont alkoholtartalmú terméket foglaltak le különböző ellenőrzések során.

Jövedéki eljárásban a desztillálóberendezés jogosulatlan előállítása, vagy birtoklása miatt kiszabható bírság összege első alkalommal 20 ezer forinttól 200 ezer forintig terjed, míg az adózás alól elvont alkoholtermék előállítása, birtoklása a mennyiség függvényében több százezer forintos, vagy akár milliós nagyságrendű bírságot is vonhat maga után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.