Pálinkafőzés: a nagy szabadság nem tett jót az ágazatnak

Érdekellentét mutatkozik a kereskedelmi pálinkafőzdések és a szabadon főzött párlatok készítői között. A vita tárgya a pálinkatörvény betartása, ugyanis a házi főzdékben készített párlatot is pálinkának lehet nevezni, ami rontja a kereskedelmi főzdék termékeinek hírnevét.

Tőzsér Csaba, a Bükkaranyosi Pálinka Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában, hogy szeszélyes volt a 2014-es év. Mint mondta, a meggy- és cseresznyeterméssel szépen indult az esztendő, ám a későbbi csapadékos időszak rányomta a bélyegét a szilva- és barackpárlatokra. A birs és a körte azonban ismét megfelelő minőségű párlatokat eredményezett, így véleménye szerint összességében jó pálinkákat lehetett főzni idén.

Szöllősi Edit pálinkamester szerint külföldön sokszor nem értik a terméket a fogyasztók, ezért igyekeznek minél inkább népszerűsíteni a pálinkát az országhatáron túl is. Hozzátette: a hazai értékesítés is problémás, mert bár a termelők jelentős hányada betartja a törvényi előírásokat, a piacon sok olyan termék is jelen van, amely nem felel meg a jogszabály előírásainak. Ezeket pedig nem szabadna pálinkának nevezni - hangsúlyozta.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozva több termelő is arról beszélt, hogy hiába vannak "a magánfőzésben is csodálatos párlatok", a nagy szabadság nem tett jót az ágazatnak. Szilágyi László, aki hat évig vezette a Magyar Pálinka Céh Egyesületet, úgy fogalmazott: a házi párlatkészítés miatt sokat kell még tenni azért, hogy a pálinka nemzetközi szinten is sikeresen eladható termék legyen. (Forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.