Paksról tárgyalt a közműhivatal elnöke

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) új elnöke ma az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatójával találkozott és tekintette át a közös feladatokat. A paksi atomerőmű mindkettejük szerint a hazai villamosenergia-rendszer fontos része.

A paksi nukleáris erőmű engedélyezésével, szabályozásával és felügyeletével kapcsolatos feladatokat tekintette át Dorkota Lajos, a MEKH elnöke, valamint Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója hétfőn - közölte a MEKH.

A találkozó során a két vezető egyetértett abban, hogy kiemelten fontos Magyarország első számú alaperőművének biztonságos és hatékony működtetése, amihez szükség van a két szervezet felelősségteljes munkájára és szakmai tudására.

A Paksi Atomerőmű Magyarország elsőszámú alaperőműve, mely a hazai villamosenergia-felhasználás 40 százalékát adja. Az itt megtermelt energia egyúttal a legolcsóbb is a magyar villamosenergia-rendszerben. Emiatt kiemelten fontos az erőmű hatékony és biztonságos működtetése. Ezt szem előtt tartva találkozott a nukleáris biztonságért felelős OAH főigazgatója, valamint az ellátásbiztonságért felelős MEKH elnöke.

Dorkota Lajos kiemelte, hogy a Paksi Atomerőmű azon túl, hogy az ország legnagyobb villamosenergia-termelője, klímavédelmi célokat is szolgál, hiszen minimális a szén-dioxid-kibocsátása. „Az erőmű garantálja a hazai ellátásbiztonságot. Az itt megtermelt olcsó villamos energia hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság alacsonyabb áron vásárolhasson áramot. Ez teljesen összhangban áll a MEKH céljaival” – fogalmazott az elnök.

Fichtinger Gyula a találkozón beszámolt az Európai Unió atomerőműveinek átfogó kockázati és biztonsági értékeléséről. Ennek eredményei szavai szerint azt mutatták, hogy a Paksi Atomerőmű megfelel a legszigorúbb európai és nemzetközi biztonsági ajánlásoknak, előírásoknak. „A Nemzeti Energiastratégia villamos energiával foglalkozó fejezete több lehetséges forgatókönyvet is vizsgált a hazai ellátás biztosítására. A Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítását mindegyik változat tartalmazta. A legfontosabb célunk az, hogy az atomenergiát a legbiztonságosabb keretek között alkalmazzuk” – mondta az OAH főigazgatója - vázolja a ma kiadott közlemény.

A július 1-től kinevezett Dorkota Lajos egyébként nagyüzemben találkozik a szakterületét érintő szervezetek vezetőivel. Így néhány nap alatt nyilvános tárgyalásokat folytatott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Víziközmű Szövetség elnökével.

A Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása a jelenlegi blokkok élettartamának további húsz évvel való kitolására vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.